חלק שלישי: הסבו הנאה
1. הכירו בכך שבן או בת הזוג שלכם חשוב-חשובה
לבני אדם יש צורך רגשי חזק להרגיש חשובים. אנחנו באמת חשובים משום שנבראנו בצלם הבורא, וכבר נכתב בפרקי אבות "איזהו מכובד, המכבד את הבריות". מי שמבטא כבוד והערכה לכל הסובבים אותו, נחשב לאדם מכובד, משום שהוא מכיר בחשיבות האדם. כשמתייחסים לאנשים בכבוד, הם מרגישים טוב יותר. התובנה הזאת חיונית במיוחד במערכת היחסים הזוגית.
כשאנחנו שואלים את בני הזוג שלנו "מה דעתך על זה"? אנחנו מגלים להם שרגשותיהם ומחשבותיהם חשובים בעינינו.
משפט כמו "אני לא אעשה את זה אם זה מפריע לך", בנעימת קול המביעה כנות, משדר לבני הזוג שהם חשובים לנו.
כשאנחנו עושים משהו למרות שהיינו מעדיפים לא לעשותו, רק מתוך ובגלל הידיעה שבני הזוג יעריכו את זה, המעשה מעביר להם את המסר שלנו - שהם חשובים.
כשלא מגיעים להחלטה עד שבוחנים את הדבר עם בן או בת הזוג, גם זו צורה של גילוי הערכה. החלטות מהסוג שדורש הסכמה הדדית, יעמיקו את מערכת היחסים האישית שלכם.
2. חיוכים
כשאתם מחייכים בכנות לבני הזוג שלכם, אתם שולחים אנרגיה חיובית ומעניקים מסר רב ערך. יש פתגם שאומר: "חיוך: עקמומית קטנה המיישרת עקמומיות רבות", רכשו לעצמכם את אמנות החיוך. כדי שחיוך יהיה אמיתי הוא חייב לצאת מתוך הלב. החיוך מבטא בעצם את מה שאנחנו מרגישים בתוכנו, הפנים שלנו רק משקפות את החיוך הפנימי. מי שנמצא בצד המקבל, יודע עד כמה שונה חיוך מלאכותי מחיוך אמיתי מכל הלב.
3. אינספור הזדמנויות לנהוג בטוב לב
גם לבעל וגם לאישה יש המון הזדמנויות לעשות או להגיד משהו נחמד. כל ברכה ידידותית, כל דבר שאתם מושיטים זה לזו, כל פיסת מידע שאתם חולקים, הם מעשה של חסד. כל מאמץ שלכם, כל חיוך, הם חסד. יש המבינים זאת מהפסוק (משלי יח, כב): "מצא אישה מצא טוב". הטוב הוא ריבוי פעולות החסד שהבעל יכול לעשות למען רעייתו. ואותו רעיון לגבי אינספור פעולות החסד שהאישה יכולה לעשות למען בעלה.
נישואין מלאים בחסד יהיו מערכת יחסים מאושרת
כתוב בתלמוד ש"התורה תחילתה גמילות חסדים וסופה גמילות חסדים" (סוטה יד ע` א`), והדבר בוודאי בא ללמדנו על חשיבותו של החסד. בתחילת התורה (בראשית ג, כא) אנחנו קוראים שה' נתן לזוג האנושי הראשון בגדים; בסוף התורה אנחנו קוראים שה' קבר את משה. מי שרוצה לקבל מושג כללי על ספר מסוים, קורא מעט מתחילתו ומעט מסופו - כל מה שבאמצע עוסק באותו נושא. ובכן, מהות התורה היא החסד האלוקי! חיים מלאים בחסד הם חיים שמחקים את מעשי הבורא. נישואין מלאים בחסד יהיו מערכת יחסים מאושרת. ככל שננצל הזדמנויות לעשות חסד במילים או במעשים, כך תגבר ההנאה שנחווה בעצמנו ושנגרום לבני הזוג שלנו.
כשאנו מתמקדים בהבנה שבכך שאנחנו מבצעים מעשי חסד אנחנו ממלאים את מצוות התורה, מעשה שהיה יכול להיות שגרתי, ארצי ואפילו מתסכל, הופך להיות נאצל ומרומם. אם נעמיק את מודעותנו לערכו הנצחי של כל אחד ממעשינו, כל פעולה שנעשה למען בני הזוג שלנו תהפוך למרוממת מבחינה רוחנית.
4. שתי השאלות שצריך להמשיך ולשאול
יש שתי שאלות חשובות שיגבירו באופן ניכר את רמת החסד בנישואיכם:
השאלה שצריך לשאול שוב ושוב את בן או בת הזוג: "מה אני יכול-יכולה לעשות למענך?"
השאלה שצריך לשאול שוב ושוב את עצמנו: "מה אני יכול-יכולה לומר או לעשות כדי לגרום לבן או בת זוגי הנאה נוספת?"
5. בטאו את הערכתכם והכרת הטוב שלכם
כשאנחנו יודעים שמעריכים את מעשינו, וכשאנחנו שומעים ביטויים של הכרת תודה, זה בדרך כלל גורם לנו להרגיש שכל המאמץ היה שווה. אפילו מי שאינו רודף כבוד ותהילה רוצה לדעת אם הצליח לעשות טוב. כל כך קל לאדם להרגיש שבן הזוג מתייחס לעבודה הקשה שלו כאל דבר ברור ומובן מאליו, וזה מרבה תרעומת. המאמץ הנדרש לבטא הכרת תודה הוא קטן, ואילו הרווח אדיר.
יש שמבטאים הכרת תודה מתוך סיבות אנוכיות. הם יודעים שאם הם רוצים להניע מישהו להמשיך לעבוד באותו סטנדרט, כדאי שהם יגידו לו שהם מוקירים ומעריכים את פועלו. אבל האידיאל הוא לבטא הכרת תודה משום שאנחנו באמת אסירי תודה, ושאנחנו יודעים שזה יגרום לבעל או לאישה שלנו רגשות שמחה. כל ביטוי של הכרת תודה שיתקבל בברכה אצל בני הזוג שלנו, מקיים את מצוות התורה "ואהבת לרעך כמוך". למדו ליהנות מהמצווה, וזה רק יגביר את האנרגיה החיובית בטון הדיבור שלכם. זכרו שאדם זקוק להערכה, כמו שצמח זקוק לשמש.