פעם ראשונה בהיסטוריה שיש איזכור להצעת אירוסים היה בשנת 1215 כשהאפיפיור אינוקטיוס השלישי כינס מועצה שבה הוא החליט כי "נישואים יוכרזו בפומבי על ידי כמרים בכנסיון בזמן קבוע כדי שיהיה אפשר לעצור אותם במקרה של בעיות חוקיות".
טבעת אירוסין הוענקה לראשונה בהיסטוריה (לפי תיעודים קימיים) בשנת 1477. ארכידוכס מקסימיליאן הראשון, מנהיג האימפריה הרומית, העניק למרי דוכסית בורגונדיה טבעת יהלום כמתנת אירוסין. מאז ענין טבעות האירוסין אומץ על ידי אנשים בעולם, אולם רק בסביבות שנת 1930 הענין הפך להיות נפוץ. היום כמעט בכל טקס הצעת נישואין מעניקים טבעת אירוסין.
לפי מחקרים שונים, עלתה הסברה שהענקת טבעת אירוסין בעבר סימל איחוד ממלכות - הסכמים פולטים היו נעשים על ידי נישואין בין בני בני זוג השייכים לממלכות שונות, וטבעות האירוסין באו לסמל את ההתחייבות לאיחוד הזה. סברה אחרת אומרת שהטבעות הוענקו בכדי לגשר על מרחק גאוגרפי שהיה נוצר בין בני הזוג בעל כורחם. הגבר שהיה יוצא למרחקים היה משאיר עם האהבתו שנשארת בבית חלק אחד מטבעת האירוסין, ואת החלק הנותר היה לוקח איתו למסע שהיה לפעמים נמשך שנים רבות. כך הגבר היה מכריז את נאמנותו לאישה שלו.
בעבר טבעות האירוסין היו עשויות מחפצים שונים כמו עור ועץ. נכון להיום, עם ההתפתחות והקידמה התרבותית נהוג להעניק טבעת אירוסין שעשויה מזהב ומשובצת יהלומים. בשנת 1870 כשגילו את מכרות היהלומים באפריקה, הפך היהלום למרכיב החשוב בטבעת, ומאז גם נהוג לרכוש טבעת אירוסין עם יהלום מרכזי.
היו זמנים שטבעות אירוסין היו משובצות בסט של שישה יהלומים שהיו מסמלים איחוד משפחות (משפחת החתן ומשפחת הכלה). בצד שמאל שובצו היהלומים שסימלו את הורי הכלה ואת הכלה, ובצד הימני של הטבעת שובצו שלושת היהלומים שסימלו את משפחת החתן (ההורין והחתן עצמו). היהלומים שמייצגים את ההורים היו היהלומים הקיצוניים בטבעת, וזוג היהלומים שמייצג את החתן והכלה היה משובץ במרכז הטבעת.
עוד שיבוץ שהיה מייצג את המשפחה היה שיבוץ של ארבעה יהלומים: שני יהלומים מרכזיים שמייצגים את החתן והכלה, ויהלום בכל צד שמייצג את המשפחות.
נכון להיום רוב טבעות האירוסין מגיעות עם יהלום מרכזי אחד שמסמל את האיחוד של בני הזוג, אולם עדיין יש טבעות אירוסין בשיבוץ שלושה יהלומים שמייצגים עבר, הווה ועתיד.
מנהגי ענידת טבעות האירוסין ברחבי העולם:
באירופה וצפון אמריקה נהוג שרק האישה עונדת טבעת אירוסין, אולם יש תרבויות שונות ברחבי העולם שהם גם הגבר עונד טבעת אירוסין.
בגרמניה עונדים את טבעת האירוסין ביד שמאל, ולאחר החתונה מעבירים את הטבעת ליד ימין.
באוקרינה נהוג לענוד את טבעת האירוסין ביד ימין.
בתקופה הקולניאלית היה איסור באמריקה על מכירת טבעות אירוסין בגלל חוסר ערך מוסרי.