טיפול זוגי הינו טיפול פסיכותרפי הכולל את השתתפותם של שני בני הזוג יחד עם מטפל זוגי מוסמך. הטיפול נועד בכדי לסייע לבני זוג לפתור אי אלו משברים וקונפליקטים איתם הם מתמודדים בחיי היומיום, לדוגמא: ויכוחים הנוצרים בעקבות נושאים חברתיים, רגשיים, משפחתיים, כלכליים או מיניים. טיפול זוגי אינו נועד רק לזוגות הנמצאים במצבי משבר, אלא שבכוחו לשפר ולהעצים את מערכות היחסים הזוגיות. במאמר זה שלפניכם, נרחיב מעט ונסביר מתי טיפול זוגי מסייע לבני זוג לשקם את הקשר הזוגי שלהם, ואף באילו מקרים טיפול זוגי ייחשב כפחות יעיל.
מתי טיפול זוגי יכול לסייע?
כאמור, טיפול זוגי יכול לסייע לבלל מצבי משבר שונים, אליהם נקלעו בני הזוג. בין המגוון הרחב של מצבי המשבר בהם טיפול זוגי יכול לסייע, ניתן להבחין בוויכוחים שונים הנשענים על רקע חיי היומיום והשגרה, כמו למשל: מריבות בדבר חינוך הילדים, אי הסכמה על ניהול ההוצאות הכלכליות, חילוקי דעות בעניינים הקשורים לבני המשפחה ולעיתים אפילו כשמדובר בבעיות הנובעות מקושי בתפקודים מיניים. בנוסף, טיפול זוגי נחשב ליעיל ומוצלח גם כאשר מדובר במשברים קשים ועמוקים יותר אותם חווים בני הזוג, לדוגמא: מקרים של בגידה, אובדן אדם קרוב או בן משפחה וכיוצא בזה.כמו כן, טיפול זוגי יכול להועיל לבני זוג רבים, לא רק ככלי טיפולי ומשקם, אלא גם ככלי משפר ומעצים המאפשר להם לחזק את הקשר הרומנטי בניהם, לשפר את התקשורת שלהם ולהעצים את האהבה, הכבוד וההערכה ששוררת בניהם.
מתי טיפול זוגי פחות יעיל?
על אף יעילותו המוכחת של תהליך הטיפול הזוגי ואחוזי ההצלחה של הזוגות המטופלים, חשוב לדעת כי טיפול זוגי מצריך התקיימותם של מספר דברים. הראשון שבהם הינו כמובן נכונותם ורצונם החופשי של שני בני הזוג לעבור את התהליך. צריך להבין, כי טיפול זוגי שיכפה על אחד מבני הזוג, כמו למשל במקרה שבו אחד מבני הזוג כבר החליט כי הוא מעוניין בגירושין, אבל משפחתו מחייבים אותו לנסות ולשקם את מערכת היחסים, יהיה טיפול זוגי לא יעיל וברוב במקרים גם לא מוצלח, מאחר והוא לא נעשה בלב שלם, אלא רק בשביל "לצאת ידי חובה". נוסף על זאת, ישנם מצבים נוספים בהם טיפול זוגי לא ימצא יעיל. מצבים אלה יהיו בדרך כלל מצבים פסיכולוגיים דוגמת: נטיות פרנואידיות או הפרעות נרקיסיזם ואישיות. במצבים דמויי אלה, לא רצוי לפנות לטיפול זוגי, ועדיף לפנות לפסיכולוג המוסמך להתמודד עם מצבים אלה.