עולם שרתי המחשב עובר מהפכים רבים כיום – משרתי מחשב בודדים שנאבקים על כל טיפת משאב פנוי, עכשיו מדובר על חוות מחשבים בעלי עשרות, מאות ואף אלפי שרתים המתחלקים בעוצמת עיבוד ומספקים כיום לקונה פרטי את מה שבעבר קיבלו רק תאגידים עצומים.
במאמר זה, נבחן שניים מהמושגים הנפוצים בעולם זה ונעמוד על טיבם.
מה אומר המונח אחסון אתרים?
ברגע שמדברים על הקמת אתר, לא פעם שומעים את המונח "אחסון אתרים". אז מהו אותו אחסון אתרים סוריאליסטי שכולם מציינים?
מדובר בסך כל הפעולות ההכרחיות בשביל לתת מענה מלא עבור האתר – לספק פלטפורמה להרצתו, אפשרות לצרף כתובת ("שם דומיין"), מתן די שטח אחסון עבור קבצי האתר ועוד ועוד. התהליך הנקרא "העלאת אתר לאוויר" מהווה למעשה העלאת כלל הקבצים הקשורים לאתר לשרת אחסון האתרים וביצוע התהליכים הנדרשים לתצוגה התקינה שלו.
עד כאן נשמע פשוט. מדוע יש תחרות כל כך גדולה בתחום?
הסיבה לכך היא שקיימים הרבה גורמים שבאים לידי ביטוי בתחום אחסון האתרים. ספקי אחסון אתרים שונים זה מזה בשירות שהם מציעים, שטחי האחסון לקבצים שמתאפשרים לכם (היינו, כמות המידה שניתן לשמור באתר), קצב הגלישה, כמות הניצול של משאבי ספק האחסון, יציבות השרת ועוד. בנוסף, גורמים כגון האם השרת מוקצה לכם בלבד או משותף לכם וללקוחות נוספים משפיעים על המחיר הסופי. שירותי תמיכה, טיפול שוטף ושירות טכני גם הם עולים כסף ובאים לידי ביטוי בחשבונית.
מהו מחשוב ענן?
אנחנו שומעים את המונח הזה כל הזמן ובכל מקום, ועושה רושם שמדובר ב"מילת הבאזז" החדשה ברשת. מחשוב ענן הוא קודם כל גישה – לפיה כל הקבצים והנתונים של הלקוח שמורים ברשת ולא בצורה לוקלית. בהמשך, התפיסה עצמה שודרגה כך שמחשוב ענן מתאר כיום מצב שבו מוצעים שירותים ותוכנות דרך האינטרנט. הדוגמאות הפשוטות לכך הן אתרים שמאפשרים עריכת תמונות, כתיבת מסמכים, ניהול של דואר וכן הלאה – דרך הדפדפן, ומכל מחשב בעל חיבור לאינטרנט. השם עצמו נגזר מצורת ההמחשה של התפיסה: אם מנסים לצייר את זה, אז בציור התקשורת לא מתבצעת מול מחשב יחיד אלא מול מאות ואלפי מחשבים ברשת שמיוצגים על ידי "ענן". בעת קבלת שירות מהענן, הנתונים שלכם יכולים להיות מועברים ממחשב שנמצא בשכונה שבה אתם נמצאים, או ממחשב שנמצא ביבשת אחרת – בצורה שקופה לכם, מהר וחלק מספיק כדי שזה לא ישנה לכם באמת.