חרקים ומזיקים במזון, הם בעיה המטרידה את ציבור הצרכנים מהבחינה האסתטית, הבריאותית וההלכתית.
המזיק הבעייתי ביותר בעסקי המזון הוא התיקן הגרמני.
בשנים האחרונות סובלים עסקים אלו בצורה קשה ממזיק זה.
התיקן הגרמני הינו אחד ממיני המזיקים הבעייתיים ביותר שקיימים להדברה. הוא בעל גוון בהיר עם שני פסים כהים באזור החזה ואורכו נע בין 1-1.5ס"מ.
קצב ההתרבות המהיר שלו, מאפשר לו ליצור מושבות של אלפי תיקנים בפרק זמן קצר.
הוא פועל בכל שלבי שרשרת תעשיית המזון, החל ממפעלי הייצור ומשאיות ההפצה, מחסני המזון, המסעדות ועד למטבחים המוסדיים.
הדברה מונעת ( ירוקה) :
זוהי תוכנית עבודה שנתית כאשר מטרתה לצמצם את רמת המזיקים למינימלית על ידי בקרה, מעקב, הדברה ומניעה.
פעולות הבקרה והמעקב, מטרתן לבדוק את רמת הפעילות והנגיעות במקום.
יש להתקין ערכות ניטור המיועדות לבדיקת אזורי נגיעות.
רמת הנגיעות מתחלקת ל – 4 שלבים, כאשר הערכות ממופות וממוספרות:
1. תקינה – מקום נקי ממזיקים וחרקים כלשהם.
2. קלה – כמות של עד 3 מזיקים בערכת הניטור.
3. בינונית – כמות של עד 4-6 מזיקים בערכת הניטור.
4. קשה – כמות של מעל 6 מזיקים בערכת הניטור.
על פי הממצאים בערכות הניטור ומיקומם אנו יודעים לטפל בבעיה נקודתית ועל ידי כך להתמקד בצמצום השימוש ברעלים ולטפל במקומות הנגועים בלבד על ידי חומרים כגון ג'לים, פתיונות ומלכודות.
כותב המאמר הינו מנכ"ל אלי כהן הדברות בע"מ