אלקטרודה
אלקטרודה היא מוליך חשמלי המשמש ליצירת מגע עם תווך לא מתכתי של מעגל חשמלי (כגון מוליך למחצה, אלקטרוליט או ואקום). את המונח טבע המדען מייקל פאראדיי מצירוף המילה אלקטרון עם המילה היוונית "הודוס" שמשמעה "דרך". על מנת שהתווך יהווה חלק ממעגל חשמלי עליו להיות במגע עם לפחות שתי אלקטרודות.
מאות דגמים של אלקטרודות pH נבדלים ביניהם במידותיהם, בחומרי המבנה, סוגי האלקטרוליט וסוגי הממברנות שבהם. כל יצרני אלקטרודות ה- pH בעולם מציעים בעיקר או רק אלקטרודות pH מסוג Combination מזכוכית. הרבה מאלקטרודות אלה הן תואמות מבחינת מפרטיהן הטכניים ובכלל זה מידותיהן, אם כי יש בהחלט פיתוח וטכנולוגיה מתקדמים בתחום זה. יש להתייחס לאלקטרודת pH כאלמנט בעל אורך חיים מוגבל, בעיקר כתלות באיכות האלקטרודה, מורכבות התהליך בו היא פועלת, התאמתה לתהליך ולעיתים גם תחזוקתה השוטפת. אורך חיים סביר של אלקטרודת pH מסוג Combination הוא בין 6 חודשים לשנתיים, אם כי יש תהליכים בהם אלקטרודה תפעל רק חודשים ספורים. לכן חשוב לבחור אלקטרודה מתאימה לכל תהליך. יש לבחור אלקטרודה בסיסית ותקנית לשימוש במים באיכות דומה לאיכות מי שתייה. במקרים אחרים, יש להתייחס למשתנים נוספים ולבדוק התאמה בהתאם להגדרת יצרן האלקטרודה:
- מים או שפכים עם ריכוז מוצקים משמעותי.
- מדידה בנוזל בעל טמפרטורה גבוהה ו/או משתנה; בהקשר לטמפרטורה יש לבדוק התאמת האלקטרודה לטמפרטורה גבוהה וכן האם לבחור אלקטרודת pH עם מדידת טמפרטורה לצורך פיצוי אוטומטי.
- מדידה בסביבת מרכיב כימי בריכוז משמעותי (לדוגמא פלואוריד).
- טווח ה- pH המיועד בתהליך; יש לשים לב לטווחים מעבר ל- pH 4-10 למרות שרוב האלקטרודות מוגדרות ללפחות pH 1-12.
- טווח מוליכות הנוזל; דגש על מים מליחים או מים נטולי מלחים.
- אופן התקנת האלקטרודה בתהליך ובעיקר, לחץ עבודה והאם הוא משתנה.