שוק ההון ולימודיהם הפכו להיות נושא נוצץ ומושך משום שקיימים סיפורים רבים מספור על אנשים שהשקיעו בחוכמה וזכו להתעשרות מהירה ועלייה מהירה ומשמעותית ברמת החיים שלהם. יחד עם זאת, קיימים גם סיפורי אימה רבים על הפסדים כואבים ונזקים כלכליים בלתי הפיכים. הדבר מהווה עדות ניצחת לכך שבמיוחד בתחום העוסק בהון - חשוב לצבור ידע התחלתי ולעשות דברים "נכון".
אין ספק שלפני שמשקיעים כסף בשוק ההון צריך לחקור את הנושא לעומק ולזכור כי לימודי שוק ההון הוא תחום בו צריך להבין לעומק נושאים, מושגים והיסטוריה של תחום זה.
מושגים ונושאים בסיסיים של תורת הכספים למתחילים
היכרות עם סוגי קרנות: מהי בעצם קרן השתלמות, קרן פנסיה, מה ההבדלים בין שתי הקרנות, אילו עוד סוגי קרנות קיימות, מתי כדאי להתחיל להשקיע בכל אחת מהן ומתי כדאי להפסיק? מבוא לעולם הבורסה: מאיפה הכל התחיל? כיצד הבורסה בעצם מתנהלת ומה ההשפעה שלה על האיש הפרטי, האיש בעל העסקים ועל מוסדות מדינה? מה הגורמים להשפעה על יציבותה ואי יציבותה? מה ההבדל בין מושגים כמו אופציה ודיבידנד, בין אגרות חוב ותעודות סל ומה המשמעות הכלכלית של כולם.
ידע נוסף קריטי שיש להכיר הוא ההיסטוריה והשפעותיה - התרסקויות במסחר היומי בבורסה וההשפעות על חיי מליוני אנשים, צעדים מדיניים שננקטו כתוצאה מכך, השפעת המאורעות ההיסטוריים על רגולציה במדינות השונות.
ממה מתחילים?
בתחילת המאמר הבנו ששוק ההון היא תחום שיש ללמוד אותו ולא מומלץ "לקפוץ ישר למים" ללא הכנה מתאימה.
אנשים רבים שמרגישים שהם ברמה של שוק ההון למתחילים יתחילו דווקא באופן עצמאי מחיפוש מידע באינטרנט או על ידי קניית חוברת הדרכה והתקדמות קריאה בזמנם החופשי.
דרך נוספת של לימוד שוק ההון למתחילים ולמתקדמים היא במסגרת קורסים אקדמאיים כגון קורס בורסה שכמותו ניתן למצוא במגוון מוסדות לימוד.
קיימים קורסים בעלי מסלולים רבים מטעם מכללות ואוניברסיטאות שמעניקים בסוף ההכשרה תעודה מטעם אותו מוסד לימודים.
ניתן ללמוד לימודי שוק ההון במוסדות לימוד שונים כמו פסגות, מיטב, המרכז להשכלה פיננסית ובמוסדות לימוד נוספים ברחבי הארץ. הדבר החשוב ביותר הוא שהתלמיד ידע את הנושאים הטכניים, יימנע מטעויות גורליות ויהיה בטוח בכישוריו.