נדמה כי הלימודים בחו"ל פופולריים בקרב צעירים ישראלים יותר מתמיד. האפשרות לבלות מספר שנים בארץ אחרת, אפשרויות הלימוד המגוונות ותנאי הקבלה הם רק חלק מן הגורמים שבגללם צעירים ישראלים רבים בוחרים ללמוד בחו"ל מידי שנה. ללימודים בחול יש מספר יתרונות וחסרונות בולטים לעומת לימודים בישראל. במאמר זה נסקור כמה מהיתרונות והחסרונות הבולטים.
יתרונות הלימודים בחו"ל
אין ספק כי לימודים בחול מרחיבים את טווח האפשרויות ומאפשרים בחירה מרובה יותר של מסלולי לימוד שחלקם אינם זמינים בישראל. בתחומים מסוימים, כגון עיצוב פנים וארכיטקטורה, קיימים באירופה ובארצות הברית מוסדות לימוד יוקרתיים שיכולים להעניק לבוגריהם הכרה רחבה יותר ולהוות כרטיס כניסה לקריירה בינלאומית. יתרון נוסף של לימודים בחו"ל הוא העובדה כי הם חושפים את הסטודנט לשפות ותרבויות אחרות. חווית החיים של הלימוד בארץ אחרת היא חשובה מאוד. על כך יש להוסיף את הנופך הבינלאומי שכן בדרך כלל יבלו הסטודנטים את שנות הלימוד שלהם יחד עם תלמידים אחרים מכל חלקי העולם. תחומי לימוד מסוימים, כגון רפואה ווטרינריה, זולים משמעותית במדינות מסוימות באירופה, בעיקר במזרח אירופה מאשר בישראל. על כך יש להוסיף את העובדה כי תנאי הקבלה יהיו לעיתים נוקשים פחות. לסיכום, נראה כי מגוון האפשרויות רחב מאוד כאשר מדובר בלימודים בחו"ל ותהליך הרחבת האופקים המשולב בהזדמנויות רחבות לפיתוח קריירה הופך אותם לכדאיים בעיקר לצעירים.
חסרונות הלימודים בחו"ל
בראש ובראשונה יש לבדוק היטב האם התואר שאותו מעניקה האוניברסיטה בחו"ל מוכר בישראל. אין ממש טעם ללמוד לימודי רפואה בארץ אחרת אם משרד הבריאות בישראל אינו מכיר בהם. לפיכך, כדאי מאוד לנסות ולהימנע מלימודים באוניברסיטאות ומוסדות לימוד שאינם מוכרים בישראל, גם אם הם אטרקטיביים וזולים. חיסרון מרכזי של הלימודים בחו"ל הוא שההכשרה המעשית שהם מעניקים תתאים יותר לשוק העבודה האירופאי או האמריקאי. בתחומים מסוימים עשויים הסטודנטים למצוא את עצמם עם הכשרה מקצועית שאינה מתאימה ממש להקלטות בעבודה מעשית בישראל ולכן יש לבדוק היטב את מסלולי ההכשרה מראש. אפשרות טובה היא לאתר בוגרים ישראלים אחרים שלמדו באותו מוסד לימוד ולדבר אתם על תהליך ההקלטות שלהם בשוק העבודה לאחר סיום הלימודים.