מחסן, כפי שכולם יודעים, הוא חלל סגור ומוגבל במקומו, אליו נכנסים עובדים, סחורות ומובילי מטען בכליהם הכבדים. כדי לשמור על בטיחות מרבית, עבודה במחסן מצריכה התארגנות מיוחדת וכללי עבודה ספציפיים עליהם יש להקפיד בעת הפעלת מלגזה.
עבודה עם מלגזה במחסן או בחלל פתוח – מה ההבדל?
בחלל פתוח (למשל נמלי ים), בין שהעבודה מבוצעת באמצעות מלגזות חשמל (או מלגזה מכל סוג), לא קיימת בעיית מקום והסיכוי להתנגשות בין הכלים הכבדים הוא קטן. במקרה כזה הדבר המרכזי עליו חשוב להקפיד הוא התניידות זהירה בין הולכי הרגל המסתובבים במקום. במחסן לעומת זאת, גם כאשר מדובר במחסן גדול – שטח הנסיעה והסיבוב לכל מלגזה מוגבל וחוסר זהירות עלול להיגמר באסון. אמנם מלגזות חשמל עמן מקובל לעבוד במחסן סגור הן פחות מאסיביות ממלגזות דיזל, אך עדיין מדובר בכלי תחבורה שעלול להסב נזק רב ללא נקיטת אמצעי זהירות מתאימים. על אילו כללי עבודה חשוב להקפיד?
כללי עבודה נכונים: תחילת נסיעה
בטרם התחלת עבודה עם מלגזה יש לבצע בדיקה של הידיות תוך התמקדותבידיות ההרמה, ההטיה והצידוד. בנוסף יש לבדוק את ידית הנסיעה קדימה ואחורה וגם את פעולת המעצורים וההגה. חשוב לוודא גם שזמזם הנסיעה ברברס עובד כמו שצריך (כך יודעים שהכלי נוסע אחורה) וכן תאורת הכלי, כדי שניתן יהיה לזהותו גם כאשר הוא רחוק יחסית. עם תחילת הנסיעה יש לנוע באיטיות ולשים לב לתנאי השטח: שטח רטוב או עם שמן מחייב זהירות יתר בעת תנועה עם הכלי. כמו כן באופן כללי מומלץ להימנע מעצירות פתע שכן הן יכולות לגרום לנפילת המטען. המהירות המומלצת לנסיעה תהיה בהתאם לשילוט הנמצא ברחבי המפעל או המחסן.
כללי עבודה נכונים: בעת הנסיעה
בכל שלב בנסיעה יש לבדוק האם שדה הראייה פנוי, גם מקדימה וגם מאחורה. אם אין שדה ראייה קדימה, מומלץ לבצע רברס לקבלת נקודת מבט נוספת לעבר השטח החסום. גם בעת הרמת משא יש לוודא מה קורה למעלה בכיוון שהציוד מורם אליו וכן מסביב לשטח המלגזה. מלבד דגשים אלו יש להקפיד על ניקיון המלגזות: אין לאכול ולשתות עליהן ויש לשמור על ההגה והידיות יבשים ונקיים מתחילת הנסיעה ועד סופה. שמירה על מגעים יבשים חשובה לאין שיעור במקרה שמדובר בפתרונות שינוע בכלל ומלגזות חשמל בפרט.
כאשר בטחון העובדים עומד על הפרק אין מקום לפשרות! הקפדה על כללי עבודה נכונים תקטין עד למינימום את הסיכוי לתאונות ותשמור על העובדים שלכם בריאים ושלמים. על מה עוד חשוב להקפיד? נמשיך לפרט גם במאמר הבא.