טיפול זוגי הפך להיות פופולארי ביותר בעשר השנים האחרונות, עד כדי שהופקה סדרת טלוויזיה שלמה שעסקה בנושא ("בטיפול"). כתוצאה מכך בני זוג רבים מודעים ומבינים את הפוטנציאל הגלום בתהליך טיפול זוגי, ומעוניינים להסתייע בשיטת הטיפול על מנת להסדיר ולשפר את מערכות היחסים הזוגיות שלהם. ישנם שיטות שונות של טיפול זוגי המתאימות באופן אינדיבידואלי לבני זוג במצבים שונים, כאשר לכולן אותו עיקרון – לפתור בעיות בחיי הזוגיות ולשפר את הקשר הזוגי.
אז מהו בעצם טיפול זוגי?
טיפול זוגי הינו טיפול פסיכותרפי המשלב את שני בני הזוג יחד עם מטפל זוגי. מטרתו העיקרית של הטיפול הזוגי היא לסייע לבני הזוג לפתור קונפליקטים שונים הנובעים מסיבות שונות כגון: נושאים רגשיים, נושאים מיניים, נושאים חברתיים או נושאים כלכליים. דוגמאות לקונפליקטים נוסח אלו הן למשל: סכסוכים בעקבות מצבם הכלכלי של בני הזוג או מריבות בעקבות סגנון חיי החברה המוגזמים של אחד מבני הזוג. היות ונושאים אלה הם חלק בלתי נפרד משגרת חיי היומיום שלנו, לא פעם מתעוררים בין בני הזוג חיכוכים וסכסוכים בעקבותיהם. בדיוק במצבים אלו, ייעוץ זוגי יכול לסייע ולפתור את הבעיות על ידי הקניית כלים שונים המיטיבים את מערכת היחסים ומסייעים לבני הזוג לתקשר אחד עם השני כראוי ולהסדיר את הוויכוחים.
למי מתאים טיפול זוגי?
טיפול זוגי מתאים לזוגות שאחד מבני הזוג או יותר, אינו שבע רצון מהתנהלותה של מערכת היחסים והוא מעוניין לשנות את המצב ולשפר את הקשר הזוגי. דוגמאות לזוגות אלו יהיו בני זוג שסובלים מחוסר יכולת לתקשר אחד עם השני, מבעיות הנובעות מתפקוד לקוי של חיי המין או למצבים בהם בני הזוג הגיעו מסיבה זו או אחרת למשבר במערכת היחסים שלהם. טיפול זוגי יכול לסייע ולעזור במצבים אלו, כל זמן ששני בני הזוג מחויבים לתהליך הטיפול, חפצים בו ומשתפים פעולה איתו.
מהן שיטות הטיפול הזוגי השונות הקיימות כיום?
מאז שהטיפול הזוגי הפך לנפוץ בארצנו, התפתחו והצטרפו שיטות טיפול זוגי שונות לשיטה המקובלת המוכרת לכולנו, השיטה על פיה שני בני הזוג נוכחים יחדיו עם המטפל הזוגי. כיום, ניתן למצוא שיטות שונות של טיפול זוגי שמטפלות בבני הזוג בנפרד, ואף במקרים מסוימים באחד מבני הזוג בלבד. הסיבה שהובילה להתפתחותן של שיטות ייעוץ זוגי אלה, טמונה בעיקר בנכונותם של בני הזוג להיפתח לתהליך ולעבור את הטיפול הזוגי. יש בני זוג המעדיפים להיפתח בנפרד אל מול המטפל הזוגי, ואילו ישנם זוגות בהם אחד מבני הזוג אינו מעוניין בטיפול הזוגי ולא רוצה להשתתף בתהליך. בעקבות מקרים אלו, צצו והתפתחו להן שיטות המחליפות את הפרוצדורה הרגילה והמוכרת של טיפול זוגי ונותנות מענה לצרכים העכשוויים של זוגות בארץ ולמצבים שונים של בני זוג.