הדברה ביולוגית היא התערבות יזומה של בני האדם במערכות האקולוגיות השונות, אשר מטרתה המרכזית היא להשיג שליטה, בשלב הראשון ולמגר לחלוטין, בשלב השני, את אוכלוסיית המזיקים, באמצעות שימוש בשיטות ביולוגיות ובאמצעים אקולוגיים מתקדמים. בשנים האחרונות עולה וגובר הצורך בהדברה ביולוגית, בעיקר בתחומי החקלאות, שכן בתחום זה נעשה שימוש תדיר לאורך השנים בחומרי הדברה נגד מזיקים. חומרים אלה עשויים לפגוע בעקיפין באדם הצורך את מוצרי החקלאות המרוססים, וכמובן עשויים לפגוע בסביבה ובבעלי החיים השוכנים באותה מערכת אקולוגית.
הדברה ביולוגית נפרשת על מגוון רחב של תחומים. דוגמא קלאסית בה עושים שימוש בהדברה מסוג זה בישראל היא השימוש שנעשה בדגי גמבוזיה להדברת יתושים במקורות מים. בתחומי החקלאות אפשר לציין את הפיזור של הזכרים העקרים של זבובי הפירות הים תיכוניים וכמובן את השימוש שעושים בחיידקים טורפים. בנוסף, קיימות דוגמאות שונות של הדברה ביולוגית שמכוונת כנגד גורמי מחלות בחקלאות, דוגמת פטריות וחיידקים.
הדברה ביולוגית מתבצעת בדרך כלל תוך יוזמה ושיתוף פעולה עם המשרד לאיכות הסביבה, שמכוון את הרשויות והגורמים שמבצעים בפועל את פעולת ההדברה. מטרתו של שיתוף הפעולה היא להבטיח שההדברה תתבצע בצורה יעילה ותוך פגיעה מינימאלית בבריאותו של הציבור ובאיכות הסביבה. יש למדינה וליוזמי פעולות ההדברה אינטרס מובהק לבצע פעולות של הדברה ביולוגית, וזו גם הסיבה לכך שפעולות אלו הופכות לזולות, פופולאריות ויעילות יותר, ככל שחולפות השנים. זאת ועוד, בשמורות טבע ואתרי חקלאות מסוימים, שהגישה אליהם אינה נוחה ואידיאלית, לא ניתן להשתמש בשיטה המסורתית של הדברה כימית, ובמקומה נעשה שימוש בשיטה של הדברה ביולוגית, ששוחרי סביבה רבים מצדדים בה, מקדמים אותה בדבקות, והופכים אותה אט-אט לשיטת הדברה פופולארית ויעילה מאוד.
הדברה ביולוגית מתאימה בעיקר לשימוש בשטחים פתוחים (בניגוד להדברת ג'וקים, הדברת טרמיטים או סילוק עכברים, שבדרך כלל מבצעים בבתים פרטיים ובשטחים עירוניים). אם גם אתם נדרשים לבצע פעולות הדברה בשטחים חקלאיים או שמורות טבע, אך הנכם חוששים מפיזור חומרים רעילים שעשויים להסב נזק חמור לגידולים החקלאים, לבעלי החיים ולסביבה - הדברה ביולוגית עשויה להיות פתרון מושלם.