נחל תקוע ומערת חריטון – סיפור מסע
נחל תקוע, יובלו העיקרי של נחל דרגה הנשפך לים המלח בסמוך לקיבוץ מצפה שלם, הוא מהארוכים והמרשימים בנחלי מדבר יהודה. בטיול בנחל נתרשם מאופיו המיוחד של ספר המדבר - שילוב גיאוגרפי בין הרי חברון למדבר יהודה. נלך בעקבות מקום מוצאו של עמוס הנביא, נבקר בשרידי מנזר חריטון, מנזר ביזנטי מהראשונים שהוקמו במדבר יהודה, באביב נפגוש בפריחה מדהימה של אירוס שחום, בסתיו נתרשם מריכוז חלמוניות ופרחים נדירים נוספים. נקנח בהליכה מאתגרת במערת חריטון, מהמערות הקארסטיות הארוכות בארץ.
מערת חריטון: בערבית מכונה המערה "מערת אל מצעה" - "המערה הלא ידועה". המערה הינה "מערת קארסט" (מערה שנוצרה בתהליך של המסת סלע על ידי מים חומציים), מהארוכות בארץ שהתפתחה בסלע גיר. אורכה הכולל של המערה כארבעה ק"מ והיא מורכבת מ-55 אולמות המחוברים ביניהם בהסתעפויות רבות. את שמה קיבלה המערה מכיוון שבתחילה ייחסוה למערת ההתבודדות של הנזיר חריטון. כיום, לאחר עיון בספר ביוגרפיית חייו, "חיי חריטון", ועל סמך תגליות ארכיאולוגיות נוספות משערים כי הנזיר חריטון ישב ובילה את שארית חייו במערה אחרת, המכונה המערה התלויה, "אל מעלק".
רקע היסטורי
הנזיר חריטון הגיע לירושלים ולאזור מדבר יהודה בתחילת המאה הרביעית לספירה מטורקיה. הגעתו לאזור התרחשה עם תום רדיפות הדת הנוצרית שאירעו ברחבי האימפריה הרומית. בשנות פעולתו הקים חריטון שלושה מנזרים בסגנון לאורה, והמנזר השלישי והגדול שבהם הוקם במצוקי נחל תקוע. נחל תקוע (ואדי חריטון) והמערה קיבלו את שמם מהנזיר חריטון. לאחר מכן פרש חריטון ובילה את שארית חייו "במערה התלויה" בסמוך לגבעת חריטון. הרעיון המרכזי של חריטון היה כי על הנזירים להתבודד במשך כל ימי השבוע ולהסתפק במועט, להתפלל שבע פעמים ביום וכן לעסוק במלאכה כלשהי, ולכן נבנו על ידו מנזרים מסוג לאורה העונים לדרישות אלו. בחייו ובמותו הפך חריטון לקדוש. לאחר מותו הועברה גופתו למנזר פארן בוואדי קלט. אין תמימות דעים לגבי מקום קבורתו של חריטון. עמוס, הנביא מתקוע, גדל כאן, בספר המדבר, ונוף זה השפיע רבות על נבואותיו. בסוף ימיו מנבא הנביא נבואות נחמה שהפכו רלוונטיות על רקע ימינו אנו: "ונטעתים אל אדמתם ולא יינטשו עוד מעל אדמתם אשר נתתי להם..."
היישוב תקוע הוקם סמוך לחורבות היישוב העברי הקדום שהתפרסם בתנ"ך כעיר הולדתו של עמוס הנביא. היישוב נוסד בי"ז תשל"ח 1977 ומיועד לדתיים ולחילוניים, מתוך שאיפה לצמצם את הקיטוב בין קבוצות אלו.
נק' פתיחה למסלול: מבואת כניסה של שמורת הטבע.
נק' סיום: תקוע ג'.
אורך המסלול: 2 קילומטרים (אורך המסלול להרודיון כ-4 ק"מ).
זמן הליכה בטיול: שעתיים (במסלול בלבד) עד ארבע שעות (כולל כניסה למערה).
דרגת קושי: מסלול ההליכה קל-בינוני. הליכה במערה בינוני-קשה.
לקריאת המאמר המלא כנסו לפורטל היפראקטיבי