שוק המלונאות בארץ ובעולם הולך ומשתכלל. הולכים ומתרבים סיגמנטים שונים שמאפשרים לאורחים לצבור חוויות מסוגים שונים. מזמן אין רק חלוקה רק על פי מספר הכוכבים בהם מסווגים בתי מלון. מלונות יוקרה יכולים ללבוש פנים שונות. הם יכולים להיות מלונות 5 כוכבים "רגילים, אותם אתם מכירים. מלונות ענק עם כמה מאות חדרים, הם יכולים להיות בינונים עם קונספט יחודי שבא לידי ביטוי בעיצוב החיצוני והם גם יכולים להיות בתי מלון קטנים ואינטימים שמספקים לאורח שירות ייחודי ומאוד איכותי. מלונות מסוג זה נקראים מלונות בוטיק. במאמר זה נביא סקירה על התחום, איך הוא התפתח ובאיזו צורה הוא בא לידי ביטוי בעולם ובארץ.
טרנד מלונות הבוטיק החל בתחילת שנות התשעים ע"י ייזם אמריקאי צבעוני בשם איאן שרגר. האיש שהיה מלך חיי הלילה של ניו יורק בשנות השבעים שם לב שכל מלונות הפאר נראים פחות או יותר אותו הדבר, כעיצוב בדרך כלל קלאסי ומאוד כבד, משהו שלא השתנה במשך שנים רבות. הוא החליט לשנות את המצב והקים מלון בניו יורק בשם רויאלטון. יחודו של המלון בעיצוב המאוד מתקדם וכמעט אוונגרדי עליו היה חתום מעצב העל פיליפ סטארק. במלון הושם דגש על עיצוב טוטלי כך שכל פריט, מאחרונת המאפרות ועד לכל הכסאות עוצבו במיוחד עבור בית המלון.מעבר לכך כדי לתת תחושת אינטימיות לאורחים, כמות החדרים בבית המלון היתה יחסית קטנה ולא השתוותה למלונות חמישה כוכבים אחרים ופופולארים של אותה תקופה. תוך זמן קצר נוספו לרשת שהקים איאן שרגר מלונות נוספים בניויורק ובערים מרכזיות נוספות כגון מיאמי, לוס אנג'לס, לונדון וטוקיו.
הגל אותו התחיל איאן שרגר תפס תאוצה עם התפתחות עולם האינטרנט, פתאום נוספו יזמים, אנשי היטק ואנשי השקעות צעירים שמצד אחד יש להם כיסים מלאים במזומנים ובנוסף הם מחפשים ריגושים חדשים, קהל זה מוצא את עצמו מדלג בין ערים שונות ברחבי העולם בתדירות גבוהה, בתי מלון היוקרתים הרגילים פתאום נראים נורא מיושנים. מה שהפך את מלונות הבוטיק להצלחה גדולה זה החופש העיצובי שישנו לכל מלון. הם בעצם לא כפופים להגדרות כובלות שהן מנת חלקם של מלונות רשת שונים ולכן המעצבים שלהם יכולים להרשות לעצמם להתפרע. לכל מלון בוטיק הייחוד שלו שתלוי בלוקיישן וביכולות שלו לבדל את עצמו מול המתחרים. אחד הדברים היפים שקרו במלונות בוטיק זה השילוב של עבודות אומנות המוצגות בתוך המלון וחלקם אף עוצב במיוחד למלון.
מלונות בוטיק בישראל – ישראל הצטרפה לטרנד מלונות הבוטיק לקראת סוף העשור הראשון של המאה הנוכחית. המלונות הראשונים הוקמו בתל אביב ובירושלים. חלק מהאופי של בתי המלון הוא תוצר של המיקום שלהם. לדוגמא מלון מונטיפיורי בתל אביב שממוקם בלב תל אביב באחד הבנינים הראשונים של העיר. כחלק מהפיכתו למלון עבר הבניין תהליך שימור מסיבי שהפך אותו לפנינת חמד. המראה הפנימי של המלון הוא נגזרת ישירה של האופי של הבניין. דוגמא נוספת הוא מלון ממילא בירושלים שבשונה ממלון מונטיפיורי ממוקם בלב אזור חדש שמתכתב עם ההסטוריה של ירושלים. בין היתר על רקע המיקום שלו מול חומות העיר העתיקה.