תחום הפיננסים והכספים הוא תחום רחב מאוד בימינו, אשר מושך אליו עשרות אלפי צעירים ישראלים מדי שנה אשר מעוניינים לבנות את העתיד והקריירה שלהם בתחום. האפשרויות בתחום זה הן רבות ומגוונות – החל ממקצועות ספציפיים ומסוימים בעלי מסלול לימודים ייעודי דוגמת ראיית חשבון או הנהלת חשבונות וכלה במקצועות משתנים וחופפים המצריכים השכלה כללית בתחום הכלכלה, דוגמת אנליסטים, יועצים עסקיים וכד'.
אחד המקצועות המבוקשים ביותר בתחום זה מאז ומעולם הוא ייעוץ השקעות. בפועל, ייעוץ השקעות הוא תחום רחב יחסית, אשר מכיל הן את יועצי ההשקעות המוכרים אשר נמצאים בכל בנק וחברת השקעות ומייעצים לנו כיצד להשקיע את כספנו, והן מנהלים בתחום אשר עוסקים בניהול תיקי השקעות ומחזיקים בסמכות להשקיע או למשוך את כספם של הלקוחות השונים. אחת הסיבות לכך שתחום ייעוץ ההשקעות הוא כל כך מבוקש, היא כי צעירים רבים מניחים כי במידה ויתמחו בתחום ההשקעות ויתנסו בהשקעות שונות (של כספים של אנשים אחרים..), תפקיד זה יכין אותם ליום בו יהיה להם הון קטן משל עצמם אותו יוכלו להשקיע. לאחר שנים של רכישת ניסיון בהשקעות, קיים סיכוי גבוה יותר להצליח ולהשקיע את כספם שלהם ביתר תבונה והצלחה.
מהי המשמעות של קריירה בתחום של ייעוץ השקעות? האם זהו אכן תחום אטרקטיבי וכדאי כל כך להיכנס אליו? כמו כל תחום כמעט בעולם הפיננסים, קשה לתת תשובה חד משמעית שכן רמת האטרקטיביות האמיתית של תחום ייעוץ ההשקעות תלויה בעיקר בתנאים המאקרו כלכליים השוררים במשק בכל זמן נתון, וקובעים את רמת הפעילות הכללית של משקיעים שונים. כעיקרון, תמיד קיים צורך במנהלים העוסקים בניהול תיקי השקעות, כך שמי שמצליח לבנות לעצמו קריירה ארוכת טווח בתחום ולהגיע למעמד של מנהל תיקי השקעות צפוי למשרה אטרקטיבית וודאית יחסית לאורך זמן.
ולשאלה החשובה באמת – כיצד ניתן להיכנס לתחום ולהיות יועץ השקעות או מנהל תיקים? בתור התחלה, יש להשלים את ששת המבחנים של הרשות לניירות ערך אשר מעניקים הסמכה בסיסית בתחום, במקביל להתמחות בבית השקעות כזה או אחר. התמחות כזו אורכת על פי רוב כתשעה חודשים, ונחשבת לקשה מאוד להשגה עקב הביקוש הרב להתמחויות, וההיצע הדל יחסית במשרות התמחות. לאחר שמסיימים את כל הבחינות וההתמחות ניתן להתחיל לנהל תיקים, ולאט לאט לצבור ניסיון בדרך להפוך למנהל תיקי השקעות מוסמך ובעל ניסיון.