חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

האח הגדול ממבט פסיכולוגי - ביקור בית של פסיכולוג

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה17/01/20112168 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

 בואו נחשוב רגע על התכנית "האח הגדול", כמשל לנפש שלנו:

הבית

הבית עצמו הוא הנפש.

 הדיירים

הדיירים הם חלקי הנפש השונים, החומרים שמהם עשויה הנפש שלנו , של כולנו.יש בתוכנו חלקים רבים שהדיירים מייצגים: החלק המופנם והמתבודד, והחלק החברותי  והמוחצן, החלק הפייסן שרוצה לזרום ולהתחבב, והחלק הזועם שלא מוותר ועושה עניין מכל דבר.  ועוד הרבה אחרים: המנהיג, המתבודד, המסורבל, הקליל, הממורמר, הפגיע, זה שזקוק נואשות לתשומת לב, הדיכאוני, התוקפני, התלותי, החברותי, הערכי, המוזר, השחצן, הילדותי, התינוקי, הבוגר...

 נסו לאפיין את הדיירים בבית, ואז חפשו אותם בתוך עצמכם, בנפש שלכם. האם מדובר בחלק פעיל אצלכם? האם אתם נותנים לעצמכם להרגיש אותו לפעמים, או דווקא מזניחים אותו?

 המצלמות

המצלמות הן המבטים של אחרים עלינו, ובעיקר המבטים שלנו על עצמנו. אנחנו כל הזמן מסתכלים על עצמנו, בוחנים, בודקים, מרוצים או מאוכזבים. גם אחרים לא חוסכים את דעתם מאתנו. זה נעשה באופן ישיר כמו שנהוג בישראל , או בעקיפין ובמרומז כמו שמקובל במקומות אחרים בעולם.

 האח הגדול

 האח הגדול הוא החלק שבנו שמנהל את כל חלקי האישיות. הוא מתפעל אותם כדי שהנפש תזרום בהרמוניה. כמובן שבמשל שלנו יש לחשוד במניעים של האח הגדול. נראה יותר, שהוא מחפש קונפליקטים ודרמה מאשר שקט ושלווה. יש לו אישיות דרמטית לאח. בכל אופן ניתן לראות שגם הוא לא מעוניין, שהדברים יגיעו לידי פיצוץ- ראו מה קרה בעונה הקודמת, וכן את הצנזורה העדינה בעונה זו.

 

פרויד קרא לחלק הזה של האישיות- "האגו" , או בתרגום לעברית "האני". והנה  פרויד מגלה לנו משהו מאוד חשוב על החלק הזה בנפש, שאמור לנהל אותה בבטחה. הוא מספר לנו כמה החלק הזה חלש ולא מודע. הוא לא מכיר חלקים אחרים, גדולים של הנפש, ולא מצליח באמת לשלוט ולהוביל.  אנחנו רק חושבים שאנחנו מנהלים את עצמנו, ויודעים מה קורה בתוכנו, אומר פרויד.  אבל למעשה יש לנו קושי מאוד גדול להיות רציונליים, ולקבל החלטות על פי ההיגיון.

במקום "האח הגדול" פרויד היה מעדיף לקרוא לו: "המשרת של הבית". כל אחד מדיירי הבית פוקד על המשרת למלא את רצונו, והוא אמור לתמרן בין כל החלקים, לתת לכל אחד משהו. הכול כדי שהאדם יצליח לשרוד בעולם.

מעניין לחשוב כך על ההפקה של האח הגדול. מה דעתכם? האם זה קולע למציאות?

 הדג שימי

 הדג שימי הוא תוספת נחמדה של העונה הזו, והוא מהווה את ה"אלטר אגו", "אני אלטרנטיבי", של האח הגדול. כל מה שהאח הגדול לא יכול להרשות לעצמו, הדג עושה : אסרטיביות, שפה פרועה, הומור, "ירידות" על הדיירים,  ומשימות מפלגות, שיוצרות קונפליקטים בין הדיירים, ומביאות דרמה. גם לנו לפעמים יש "אני" אחר כזה, שמאפשר לנו להיות שונים, פרועים, נועזים וליהנות מהחיים בלי חשבון. אכן אצל רוב האנשים הוא קיים רק בפנטזיות שלהם, הם לא מעזים לממש אותו במציאות.

 עכשיו נשאר להסביר מהו הנמשל  לתהליך ההדחה השבועי.  זה יקרה כבר בפוסט הבא.

בינתיים נסתפק בשאלה: עם אילו חלקים בנפש אנחנו מעדיפים להישאר, ואילו מהם אנחנו משליכים מאתנו?

ושאלה נוספת: כיצד נלמד להקשיב לנפש שלנו?

עוד על שאלה זו

פסיכולוג קליני | כיצד נלמד להקשיב לנפש שלנו בעזרת עקרונות הטיפול הפסיכולוגי

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עמית ורהפטיג, פסיכולוג קליני

מייסד מכון פסיכולוגיה לצעירים

התמודדות עם קשיים רגשיים בעזרת קורבי אינטרנט והדרכות וידאו

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עמית ורהפטיג

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה10/07/121909 צפיות
הרבה אנשים מנסים להיות אסרטיביים בדרך לא נכונה, שמביאה אותם לכישלון ולאכזבה מעצמם. והם מנסים את זה בדיוק ברגע הקריטי, שבו הם רוצים להשיג משהו לעצמם.

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה29/03/121596 צפיות
פסיכולוג קליני מסביר על תופעת דיכאון סמוי. היא מורידה את איכות החיים וגורמת לתחושת חוסר הנאה והתלהבות.

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה08/03/121438 צפיות
עצום אתה עיניים? שכח את הכול? האם זו הדרך היחידה להמודד עם כאב נפשי? מה הפסיכולוג חושב על כך?

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה23/02/121333 צפיות
האם גם אתה צריך קהל? 15 שורות על פסיכולוגיה והאח הגדול מאת פסיכווג קליני. נלמד על צורך פסיכולוגי שמוביל אותנו בחיים ונדגים מתוך הכנית המופלאה האח הגדול

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה31/01/121591 צפיות
האח הגדול ממבט של פסיכולוג. מה קורה כששמיים אנשים בחדר ריק ללא גירויים? הם נאלצים להסתכל פנימה לתוך הנפש, וזה מפחיד.

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה25/01/122016 צפיות
התמודדות עם לחץ, מה ניתן ללמוד מבית האח הגדול על התמודדות עם לחץ? פסיכולוג קליני כותב על האח הגדול ממבט פסיכולוגי. מהומה בבית האח הגדול, שלושה מהדיירים יוצאים בשלב כל כך מוקדם מהבית מרצונם החופשי . מה הביא אותם לצאת

מאת: עמית ורהפטיגפסיכולוגיה12/01/121784 צפיות
האם הרגשת לאחרונה תחושת דכאון, חרדה, בדידות, חוסר כוחות, ריקנות, בלבול או תקיעות, ולא היה לך למי לפנות, ומי שיעזור לך להתמודד? האם אמרו לך ללכת לטיפול, והרגשת שזה לא מתאים לך? צעירים רבים חשים דכאון, חרדה, בדידות, חוסר כוחות, ריקנות, בלבול ותקיעות. אלה תחושות לא קלות. צעירים שחשים אותם סובלים באמת. גם אם אתה חש רק אחת מהתחושות האלה, אתה יודע כמה זה מקשה ומסובך.

מאמרים נוספים בנושא פסיכולוגיה

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196682 צפיות
מאמר המציע דרכי פתרון לאי גמילה מטיטולים בקרב בני 3-4. דרכי הפתרון מובאות מהזווית הפסיכולוגית הקלינית: חיזוקים חיוביים לילד לעומת עונשים וחיזוקים שליליים, וכד'. המאמר מתבסס על הקשר שבין ביקורת שלילית לילדים לחוסר הצלחתם להיגמל מהטיטולים.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196727 צפיות
כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לזהות אצל ילד בן 3-4 סימפטומים של אי גמילה מחיתולים. המאמר יציע פרשנות מדוע הדברים נוצרו ויספק מידע על פתרונות אפשריים אליהם.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196521 צפיות
מאמר מידע על הרטבות לילה. המאמר סוקר את הבעיה מהזווית הפסיכולוגית הקלינית ומציע, באמצעותה, דרכי פתרון אפשריות.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196638 צפיות
מאמר מומחים על הרטבת לילה. נקיטה בגישות פסיכולוגיות קליניות לפתרון הבעיה. שילוב אמצעים רפואיים במידת הצורך. מטרת המאמר היא להדריך אתכם בתחילת ניסיונכם לפתור בעיה זו.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196774 צפיות
תיאור הרטבת לילה אצל מבוגרים, ואי שליטה בסוגרים. הצעת פתרונות פסיכולוגיים לצד רפואיים להתמודדות עם בעיה זו: הורדת מתח ולחץ, אבחון מדד הסוכר בבדיקות המעבדה לצורך הסקת מסקנות לגבי הישנותה של סוכרת, ועוד.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196943 צפיות
תיאור בעיה פסיכולוגית נדירה בשם 'חרדת האסלה'. במסגרתה, ילד שיצא מגיל הינקות בהגיעו לגיל 4 נרתע מהאסלה ועושה את צרכיו בבגדיו. במאמר נדון בהיווצרות הבעיה, זיהוי סימפטומים ודרכי פתרון.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196594 צפיות
מאמר מידע על הרטבת לילה אצל ילדים, תוך גיבוש פתרון בגישה הפסיכולוגית הקלינית. במאמר זה מוצעות דרכי התנהגות של ההורים שמומלץ ליישם על מנת להימנע או לצמצם את ההרטבה, לצד ייעוץ עם פסיכולוג קליני.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica