קבלת החלטה להישאר בבית או לעבור לבית אבות נובעת מבחינת איכות חייו של הקשיש. מהי סביבת המגורים אשר תהיה הבטוחה ביותר עבור הקשיש ותביא לאיכות החיים המקסימלית עבורו? שאלה זו כוללת מכלול של משתנים. כידוע, הבית מהווה את סביבת המגורים המוכרת והנוחה לנו, עם זאת החיים בבית דורשים שמירה על אחזקה שוטפת, עריכת קניות, תשלום החשבונות השונים, ניקיון הבית וכדומה. קשישים רבים מגלים קושי רב בעשיית מטלות אלו.
כמו כן קשישים רבים מוצאים את עצמם בגפם בגיל מבוגר ועקב קשיים פיזיים ואחרים מתקשים לשמור על סביבה חברתת פעילה וכתוצאה מכך היתרונות של השהייה בבית הופכים לחסרונות ובשלב זה מתעורר הצורך למצוא בית אבות מתאים ליקירנו - הורים או סבא / סבתא.
בחירת בית אבות אינה פשוטה וחייבת לכלול גורמים שונים. בחירת בית אבות המתאים להורה יביא להסתגלות מהירה של ההורה ולשיפור באיכות חייו של ההורה
קריטריונים לבחירת בית אבות
בראש ובראשונה בחינת בית האבות צריכה להתבצע בשיתוף ההורה, בחינת העדפותיו ורצונו תוך שיתופו המלא יקל על תהליך בחירת בית האבות ויקל על ההסתגלות
מרחק ונגישות
בית אבות בכפר או בעיר, מהווה קריטריון חשוב בבחירה. ישנם קשישים המעדיפים להתגורר בעיר - קל יותר לצאת לסידורים או לבילוי מחוץ לבית האבות, יש שיעדיפו בית אבות באווירה כפרית ורגועה. עם זאת חשוב שבית האבות יהיה בקרבת בני המשפחה שיוכלו לבקר לעיתים קרובות. קריטריון נוסף שיש לבדוק הוא הנגישות למקום, בדיקת אמצעי התחבורה השונים ומקום חניה במקום.
שיקולים רפואיים
מצבו של הקשיש הינו גורם חשוב בבחירת בית האבות.
בית אבות לעצמאיים - מיועד לקשישים תשושים עצמאיים הזקוקים לסיוע בחלק מפעולות היום- יום.
בית אבות לסיעודיים - מיועד לקשישים הזקוקים לעזרה ברוב פעולות היום- יום כגון רחצה, ניידות והלבשה.
בית אבות לסיעודיים מרוכבים - מיועד לקשישים המרותקים למיטה או לכסא גלגלים וזקוקים לסיוע ברוב פעולות היום- יום.
בית אבות לתשושי נפש - מיועד לקשישים הסובלים ממחלות דמנציה כגון אלצהיימר וזקוקים להשגחה בכל שעות היום והלילה.
התאמת בית האבות בהתאם למצב הקשיש תעניק את הטיפול והעזרה לו זקוק הקשיש.
רישיון
בתי אבות חייבים ברישיון מטעם משרד הרווחה או משרד הבריאות. בתי אבות לקשישים עצמאיים חייבים ברישיון משרד הרווחה. בתי אבות סיעודיים, סיעודיים מורכבים ותשושי נפש חייבים ברישיון משרד הבריאות.
משמעות הדבר כי בתי אבות אלו עומדים בקריטריונים השונים ונמצאים בפיקוח של מוסדות אלו.
מתקנים וציוד
בעת ביקור בבית אבות יש לבחון את המקום לפי קריטריונים שונים. ראשית גודל המוסד - האם המוסד גדול או קטן. יש המעדיפים מוסד גדול בו אפשרויות החברה גדלות יותר ויש שיעדיפו מוסד קטן באווירה משפחתית.
יש לבדוק את השטחים הציבוריים כגון לובי, חצר, פינות ישיבה, חדר פעילות וכדומה. כמו כן בדקו את הניקיון והתחזוקה של המקום לדוגמה, האם המקום אסתטי או לא והאם קיימת מערכת מיזוג במקום. בדקו האם החדרים מרווחים ומאווררים, האם השירותים והמקלחת צמודים לחדר או משותפים, ישנם חדרים בהם ניתן למצוא מטבחון בחדר. האם הדייר יכול לרהט את החדר לפי רצונו, ואם לא מהו איכות הרהיטים בחדר האם החדרים נעימים למראה או נראים כחדרי בית חולים ומהי מידת הפרטיות בחדרים. האם יש אפשרות להתקין קו טלפון בחדר, כבלים והאם יש לחצן מצוקה ליד המיטה.
פעילויות פנאי ושירותים
חלק חשוב ומהותי בבתי האבות הינו פעילות הפנאי והשירותים הניתנים במקום. בדקו מה כוללים השירותים כגון יעוץ סוציאלי, מספרה, ספרייה, בית כנסת, אנשי מקצוע ומהי רמתם ואיכותם של שירותים אלו. בדקו מהם הפעילויות הפנאי המוצעות בבית, מהו סדר היום, מהי התדירות והגיוון של הפעילויות ומהו המשקל של הפעילות החברתית ופעילות הפנאי במהלך היום. האם יש יציאה מחוץ לבית האבות כגון טיולים, הצגות ומהי התדירות שלהם.
לסיכום
לאחר שמצאתם בית אבות המתאים לקריטריונים שלכם, מומלץ לבקר בו מספר פעמים, לדבר עם הדיירים לשאול על רמת שביעותם רצונם מהמקום וחשוב להגיע עם ההורה לקראת המעבר על מנת שיוכל להסתגל למקום.
בהצלחה!