אקנה הינה בעיית עור שכיחה למדי
נטע לי בר- אור
פורסם: 24/03/09 12:11
האקנה אף "זכתה" ברבות השנים לאין ספור מונחים כגון: חצ''קונים, פצעים, פצעי גיל ההתבגרות ועוד. כן, הבעיה מוכרת ועם זאת כאשר האקנה "מלבב" אנחנו מרגישים חסרי אונים ומעט כעורים. אז מה עושים?
ראשית כדאי להבין מה זה בעצם אקנה ומהם הגורמים לכך.
אקנה למעשה מבטאת חוסר איזון הורמונאלי בגוף, לכן מייחסים זאת בעיקר לגיל ההתבגרות, גיל בו חלים שינויים הורמונאליים. אך לא רק, מסתבר שאקנה יכולה להופיע בגיל מבוגר עקב הצטברות של לחץ וחרדה וע"י כך שיבוש המערך ההורמונאלי בגופנו.
האבחנה היא בין שני חיידקים עיקריים שתוקפים את עורנו:
האחד- propion bacterium acnes - חיידק החי בתנאי חוסר אויר אשר משגשג בתעלות זקיקי השיער שבעור.
השני-staphylococcus epidermidis, חיידק המשגשג גם הוא בתעלות זקיקי השיער.
טיפול אופטימאלי
אז מה עושים כנגד הפצעונים? ראשית כדאי להגיע לאבחון הן אצל הקוסמטיקאית והן אצל רופא עור. לאחר מתן האבחון יוצע הטיפול האופטימאלי ביותר. קוסמטיקאית מקצועית תציע לכם טיפול עמוק פעם בחודש לשם ניקוי העור והזנתו. בנוסף, תמליץ על סדרת מוצרים לטיפול יומיומי. למקרי אקנה קשים רצוי ללכת לרופא עור. גם קוסמטיקאית מקצועית תפנה אתכם לקבל טיפול תרופתי במידה ורמת האקנה חמורה.
הטיפול הרפואי כולל מתן אנטיביוטיקה במינונים שונים או לחילופיןנטילת ראוקטן.. תרופה שמיועדת לאקנה קשה. רואקוטן למעשה חולל מהפכה בעולם האקנה משום שרקאוטן הינה התרופה היחידה שמרפאת פצעים לחלוטין. אך חשוב לציין שהטיפול ברראוקטן אינו קל וכולל תופעות לוואי רבות כגון: יובש של העור והריריות (עיניים, שפתיים ועוד), השפעה על תפקודי הכבד ורמת השומנים בדם. רוב הרופאים לא ממהרים לתת ראוקטן, אלא רק במקרה אקנה קשים.
לאחר שבחרתם עבורכם את הטיפול האופטימאלי ביותר עבורכם רצוי שתאמצו גם כללים חשובים.
הטיפול באקנה עשה ואל תעשה
עשה
טיפול יומיומי- לאחר האבחון והטיפול הקוסמטיקאית תמליץ על תכשירים לטיפול יומיומי. רצוי במקרה של אקנה לטפל באופן יומיומי. הטיפול היומיומי כולל ניקוי העור, אך לא יותר מפעם ביום, ניקוי העור מהקומדונים[ שחורים] וטיפול בעור ע"י מתן "סביבה חומצית" שתגן על העור מפני התפתחות חיידקים ומניעת נזקים עתידיים .
תזונה נכונה- מומלץ מאוד לשמור על תזונה נכונה שאינה מכילה מתוקים ושומנים. העור למעשה משקף את התזונה של הגוף. לכן רצוי להימנע ממתקים, דברים מלוחים ומאכלים עתירי שומן. מומלץ גם להרבות באכילת פירות ושאר ירקות.
מים- רצוי להרבות בשתיית מים. מים מרווים את הגוף וריבוי בשתייה מעניק לגוף את המינרלים לו הוא זקוק .
הגנה- מומלץ למרוח קרם הגנה לפני החשיפה לשמש. רצוי למרוח על האזורים הנגועים קרם לחות עם מסנן קרינה לא פחות מ-15% spf המיועד לעור אקנתי. הקרם מהווה הגנה ומחסום כנגד נזקי הסביבה. רבים החשופים לשמש ללא הגנה של קרם המכיל מסנני קרינה מקבלים כתמי פיגמנטציה כהים על אותם אזורים הנגועים בפצעי ה"אקנה".
אל תעשה
חיטוט עצמי- אסור בתכלית האיסור לחטט בעור ע"י הוצאת שחורים או לחילופין פיצוץ פצעים. למרות הפיתוי הרב, מומלץ להימנע משום שחיטוט עצמי מגרה יתרה את בלוטת החילב ויוצר לזיהומים נוספים בעור, לכן רצוי להימנע מחיטוט עצמי ולפנות לטיפול אצל קוסמטיקאית מקצועית.
טיפול על דעת עצמך- רכישת מוצרי טיפול לאקנה מסופרים למיניהם אינה מהווה טיפול פנים הולם לעור. רצוי לערוך אבחון ולדעת את רמת חומרת האקנה. יש אקנה קלה ויש אקנה יותר חמורה. במידה ותתפתו לרכוש מוצרים על דעת עצמכם לא תוכלו למנוע ולטפל כהלכה בפצעי הבגרות.
הימנעות מטיפול- רבים נותנים לחשוב שזה רק הגיל וזה חולף ועדיף לא לטפל כלל בעור. אמונה רווחת זאת נפוצה בקרב המתבגרים. חשוב לציין שיש מקרי אקנה קלים ויש מקרי אקנה קשים. אם אקנה לא מטופל בזמן הוא עלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים כגון: כתמים וצלקות. לכן, רצוי לטפל כבר מהשלב הראשוני כדי למנוע התפרצות חזקה של אקנה שיכולה לגרום למפח נפש לאחר מכן.