למוסד הנישואין יש משמעות אדירה בעיניי כל הדתות. בדומה לכך, גם לאקט האירוסין ולהענקת טבעות אירוסין יש משמעות חשובה לא פחות. עדויות לקיומן של טבעות אירוסין ניתן למצוא כבר מלפני 500 שנה, ועל כן לא פלא שגם כיום מייחסים להן משקל רב.
מהו טקס האירוסין?
עוד בטרם נדון על טבעת האירוסין בהיסטוריה, חשוב שנבין את משמעות טקס האירוסין. ההתארסות הנה אקט סימבולי המבשר על הצהרת כוונותיהם של בני הזוג להינשא. ביהדות, בתקופה זו אסורה האישה על כל גבר מלבד בעלה המיועד.
תקופת האירוסין עשויה להימשך כשנה ולפי היהדות, בתקופה זו אמור הגבר להרעיף מתנות על אשתו המיועדת. עם זאת, היהדות מורה על רכישת טבעת אירוסין צנועה יחסית, כדי שהאישה המיועדת תסכים להינשא לבעלה ממניעים טהורים.
טבעות אירוסין בשחר ההיסטוריה
עדויות להענקת טבעות אירוסין ניתן למצוא כבר בתקופה הרומית, אז היה נהוג להעניק לאישה טבעת חישוק פשוטה. רק השמנא והסלתא של האימפריה הרומית יכלה להרשות לעצמה להעניק טבעות אירוסין יקרות משובצות באבני חן. עם הזמן תופעה זו העמיקה והתרחבה ועל כן יותר ויותר גברים ביקשו להעניק טבעות אירוסין מפוארות לנשותיהם.
בתקופה ההיסטורית, לטקס האירוסין היתה משמעות פרקטית יותר, להבדיל מגלגולו הנוכחי. בתקופה זו בני הזוג היו גרים במרחק רב אחד מהשנייה, ובהיעדר תחבורה נוחה, איחוד הממלכות היה הליך ארוך שדרש תקופת ביניים עד ביצוע טקס הנישואין. אחרי שבני הזוג החליטו להתחתן, נדרשו חודשים רבים עד שהושלמו תהליכי ההעברות והאיחוד.
מנהגים שמושרשים עד היום
באימפריה הרומית האמינו כי טבעות אירוסין יש לענוד על הקמיצה השמאלית משום ששם עובר עורק האהבה, ובהתאם לכך גם היום מקובל לענוד טבעות אירוסין וגם טבעות נישואין על אצבע זו.
ממקורות היסטוריים עולה כי האישה הראשונה שקיבלה טבעת אירוסין משובצת יהלום הייתה מרי, דוכסית בורגונדי. טבעת אירוסין זו ניתנה לה על ידי הארכידוקס מקסימיליאן כבר במאה ה-15 ולראייה, גם כיום מקובל להעניק טבעות אירוסין משובצות יהלומים.
מנהגים שונים בתרבויות שונות
מדהים לראות עד כמה המנהגים באשר להענקת טבעת אירוסין משתנים מתרבות לתרבות. בחלק מהתרבויות מקובל שרק האישה תענוד את טבעת האירוסין בעוד שבתרבויות שונות נהוג שגם הגבר וגם האישה יענדו סט תואם של טבעות פשוטות. בחלק מהתרבויות, טבעות אירוסין משמשות גם בתור טבעות נישואין עבור שני בני הזוג.