תהליך הסרת שיער, כשמו כן הוא, מאפשר פתרון לאנשים המעוניינים להסיר שיער מסוים מעל העור או מתחתיו. עד היום פיתחו שיטות רבות המנסות לייעל את אפקטיביות התהליך, הן מבחינת הארכת משך הזמן שהדבר מקיים והן הפחתת הכאב שהתהליך מחייב. בטרם נדון בסוגי הטכניקות השונות של הסרת שיער, ביתרונותיהן וחסרונותיהן, תחילה ננסה להבין מדוע, למעשה, אנשים מחליטים לעבור תהליך של הסרת שיער.
למרות שבמחשבה ראשונה, הסיבה היחידה שניתן לחשוב עליה לביצוע תהליך של הסרת שיער, היא כזו שמקורה בשיקולים אופנתיים, קיימות סיבות נוספות המתקשרות לאמונות דתיות, נורמות והשפעות חברתיות ומסגרות מסוימות.
לדוגמא, בתחום הדת, ישנן אמונות שדוגלות בהסרת שיער בשלבים מסוימים בחיים או באזורים ספציפיים בגוף האדם. אף ביהדות קיימת אמונה כי התספורת הראשונה שתיעשה לבן הנולד, תתקיים בגיל 3 כסמל למעבר משלב התינוקות לשלב הבא. בתקופות אבל קיים איסור להתקלח או להסתפר, בדומה לימי ספירת העומר.
הסרת שיער מתקיימת גם כן באמנות אחרות. לדוגמא, בבודהיזם, נזירים רבים מגלחים ראשם ואף מסירים את שיער גבותיהם.
מלבד הסיבות הדתיות, ישנן כמובן את הנורמות החברתיות אשר מגדירות את הסכמה ה"נורמאלית" של כמויות השיער והאזורים שאינם צריכים להישאר שעירים אצל גוף האדם. בחברה המערבית נשים נוהגות לבצע תהליך של הסרת שיער כמעט מכל חלק בגופן, מלבד הראש. לעומתן, הגברים, אשר חלקם הגדול כלל לא מסיר שיער, אלא רק מספר מידי פעם את שיער הראש שלהם. ישנם גברים שמגלחים את שיער ראשם, לרוב כשהשלמה עם ההתקרחות, ישנם כאלו המסירים אזורים מסוימים בגבותיהם, יש המורידים שיער מהחזה, וכו'. כיום ישנו פתרון נוסף לבעיית ההתקרחות והוא השתלת שיער.
נסיבות אחרות הן כאלו המתקשרות למסגרות להן אנשים משתייכים. כך למשל, בצבא ישראל, מלבד אישורים מיוחדים, כל חיילי צה"ל חייבים לגלח את זקנם ולקצץ שיערות ראשיהם. אלו בעלי האישור המותיר להם לא להתגלח הם אנשים דתיים או בעלי פטור מסיבה מיוחדת אחרת.
בנוסף לזאת, קיימים מקומות עבודה רבים אשר הופעה ללא זקן מגולח תיחשב כמרושלת ולא מקצועית.
כאמור, קיימות טכניקות רבות ומגוונות לשם הסרת שיער, כל אחת עם היתרונות והחסרונות שלה. ניתן לחלק את הטכניקות השונות לשתי קטגוריות: האחת- הסרת שיער מעל העור, והשנייה- הסרת שיער מתחת לעור. בעוד שהראשונה יעילה לשעות או ימים ספורים, האחרונה עשויה להיות אפקטיבית למשך שבועות ארוכים, תלוי בשיטה הספציפית. לרוב, הקטגוריה המאפשרת הסרת שיער למשך זמן ממושך כואבת יותר, ואילו הקטגוריה האחרת שמיועדת לטווח קצר יותר, לעיתים כלל אינה כואבת. בנוסף, קיימת גם האפשרות להסיר שיער לצמיתות. למעשה, מפתחי הטכניקות להסרת שיער באופן תמידי, שמים להם למטרה להמית את שורש השערה.
בתחום הסרת שיער לטווח קצר ניתן למנות שתי טכניקות מרכזיות: מריחת משחה וגילוח.
המשחה להסרת שיער למעשה מכילה חומר כימי המפרק את השערה מעל העור לאחר המתנה של מספר דקות. מצד אחד, התהליך מאוד פשוט אך מצד השני יעילותו קצרה והמשחה עשויה לפתח גירויים בעור. הגילוח נעשה באמצעות סכין גילוח או באמצעות מכונה, אך כמו המשחה, אין התהליך אפקטיבי למשך זמן ממושך.
הטכניקות הממושכות כואבות יותר, רובן יקרות יותר והן דורשות מומחיות וניסיון. אולם, הן אפקטיביות לזמן רב, ואף מדללות את השיער עם הזמן. ביניהן נוכל למצוא את טכניקת הסרת השיער בשעווה, במריטה על ידי פינצטה (למקומות קטנים) ובמכשיר למריטה חשמלי.
בכדי לבצע הסרת שיער לתמיד, אפשר לבחור מבין אחת האופציות: אפילציה, הסרת שיער בלייזר, קרן אינפרא אדום או נטילת תרופות מיוחדות בעקביות.