מראות זכוכית הן חפץ כה פשוט, ותיק בשימוש ונפוץ בכל בית ובכל מקום, אך בו בעת גם מעורר סקרנות והשראה. מהן מראות בסך הכל? חפץ המשקף את החיזיון המצוי מולו, עשוי לרוב זכוכית בשילוב מעט מתכת. מראות היו קיימות בשימוש כבר אלפי שנים לפני הספירה הנוצרית, בתרבויות שונות – במסופוטמיה, בסין, במצרים העתיקה, בצידון, ברומא ועוד. בהתחלה הוכנו אלו בעזרת זכוכית בלבד, ואחר כך בתוספת של מתכת.
למראות יש שימושים רבים ושונים, והן לא נועדו רק לצפייה בדמותנו המשתקפת בהן, ותו לא. מראות משמשות באביזרי צפייה שונים כגון טלסקופים, מיקרוסקופים, פריסקופים ועוד; הן משמשות להגדלת שדה הראייה שלנו ברכב בשעת נהיגה, ובעבר נעשה בהן שימוש לצורכי איתות. מראות עבור הגדלה ושיפור שדה הראייה משמשות בעלי מקצוע שונים, רופאי שיניים לדוגמא, בעבודתם היומיומית. מכיוון שמראות מרכזות את קרני השמש, הדבר יצר פתח לשימושים מגוונים ורבים נוספים, למשל, בשדה מראות עבור יצירת אנרגיה סולארית מקרני השמש. מראות קבועות גם במכשירי לייזר, ועוד כהנה וכהנה שימושים שונים.
אולם לא אלו השימושים של המראות המהלכים קסם על אנשים ויוצרים. המציאות המשתקפת אחד לאחד באותן פיסות זכוכית אלו היא שהפכה אותן לחלק מהתרבות האנושית, ולהשראה עבור כותבים ותסריטאים. מראות נוכחות בתרבות האנושית לענפיה השונים עוד מימי קדם, מסיפורי המיתולוגיה דרך ספרים מפורסמים, סרטי קולנוע, תוכניות טלוויזיה, מחזות ועוד.
מראות היו נוכחות אפילו בציור – כמו ציורו של פרמיג'יאנינו מהמאה ה-16, בו צייר את דמותו שלו כפי שהיא נראית בהשתקפות במראה קעורה, המעוותת את התמונה. ציירים נוספים הציגו מראות זכוכית בציוריהם, ביניהם טיציאן ומאנה. גם הצייר ליאונרדו דה-וינצ'י הוקסם מהשתקפויות המראה, ההופכות את כיוון העצמים במציאות, וכתוצאה מכך היה משתעשע בכתיבה בכתב ראי. כתב זה הוא כתב שניתן לפענחו ולקרוא אותו בצורה הרגילה רק כשמסתכלים בהשתקפותו במראת זכוכית.
נוכחותן של מראות זכוכית רבה בספרות. כולם זוכרים את המשפט המפורסם "מראה מראה שעל הקיר, מי היפה בכל העיר" מסיפורה של שלגייה ושבעת הגמדים. מראות הופיעו גם בסיפוריו של לואיס קרול, שאף הקדיש את ספר ההמשך ל"אליס בארץ הפלאות" לארץ מראות קסומה ופסיכודלית (תחת השם "מבעד למראה ומה אליס מצאה שם"). רפרנס לספר זה הופיע לאחרונה בסדרת הטלוויזיה "אבודים", בפרקי הסיום של העונה השלישית. מראות נוכחות גם ביצירה מודרנית יותר, בסדרת הארי פוטר של ג'יי.קיי. רולינג, בדמות "הראי של ינפתא" – מראת זכוכית בעלת סגולות קסם, ביכולתה לשקף את משאת לבו של הצופה בה.
אחת המראות שאנו רואים הכי הרבה פעמים בטלוויזיה היא אותן מראות דו-צדדיות, המשמשות כקיר בחדרי חקירות משטרתיים, ומאפשרים לצפות מבעדן באופן חד-צדדי בנחקר. אין ולו סדרת משטרה אחת שאין בה מראות זכוכית שכאלו.