הזדקנות עור הפנים, והאופן בו נוצרים קמטים, הוא תהליך מורכב, המושפע ממגוון של התרחשויות פיזיולוגיות, שהצטברות של כולן יוצרת את מה שאנו מכנים עור מבוגר.
העור שלנו מושפע במהלך השנים מגורמים חיצוניים ופנימיים גם יחד. הגורמים החיצוניים קרינת השמש, שינויי האקלים, זיהום אויר, עישון ועוד.
הגורמים הפנימיים הינם תורשה, גיל, ירידה ביצור הורמונים מסוימים, ירידה בתפקוד המערכת החיסונית והצטברות נזקי רדיקלים חופשיים.
כל אלה משפיעים על תפקוד העור ומתבטאים בתכונות כגון ירידה בכמות החמצן המובלת לתאי העור, נזקי מבני של הקולגן והאלסטין, ירידה בכושר תחלופת התאים, פגיעה ברקמות שנגרמה מרדיקלים חופשיים, ירידה בתכולת השומן בעור, ירידה בכושרו של העור לשמור על הלחות, נזק למרכיבים בין תאיים התומכים בעור ומגנים עליו, ירידה במספר התאים ופגיעה במבנה הפיזי שלהם, הצטברות כתמי עור ועוד.
תפקידם של הקולגן והאלסטין
אנו יודעים שקולגן ואסלטין, מבני התמיכה של העור, נשברים ומשתטחים כתוצאה מחשיפה חוזרת לשמש, תנועות חוזרות ונשנות המפעילות לחץ מכני עליהם, אך הם נעשים פחות גמישים ויותר נוקשים עם הגיל, כך שהעור נעשה פחות אלסטי.
מאפיין נוסף של עור בוגר יותר מול עור צעיר הוא שבעור צעיר יש יותר תאי שומן בדרמיס מאשר בעור מבוגר. זו אחת הסיבות לכך שעור זקן יותר נראה שקוף ודק יותר מעור צעיר.
דבר נוסף שמתרחש עם העלייה בגיל מסיבה שאינה ידועה הוא שהעור ממשיך לגדול ולהתרחב עם בגיל, למרות העובדה שרקמת השומן התומכת בשכבות העמוקות יותר של העור- פוחתת ומסיבה זאת העור מתחיל לצנוח. מרכיבים מסוימים בעור נהרסים גם הם עם הגיל כגון המולקולות האחראיות על שמירת המים בעור והמעניקות מרקם (שמקומן בין התאים)- כמו צרמידים, פוליסכרידים, גליצרין ועוד.
מבני התמיכה של העור, קולגן ואלסטין, מאבדים את צורתם התקינה. ברמה מולקולארית עמוקה יותר, פקודות ה- לתאי העור משתנות גם הן עם הגיל.DNA
השינוי הזה מתבטא בייצור מופחת של תאי עור, ייצורם של התאים הוא פחות יעיל. התאים הללו כבר אינם מייצרים את החלבונים החשובים לשמירת הלחות והמוצקות של העור כבעבר. כל אלה מתבטאים בין השאר בטקסטורה של העור, במראהו החיצוני ובמוצקותו. עור בוגר בד"כ יבש יותר מעור צעיר. השינויים הללו נגרמים משילוב של גיל ותורשה, נזקי השמש והצטברות נזקי רדיקלים חופשיים