גנרטורים הם אולי ההמצאה החשובה ביותר מאז המצאת החשמל. מאז המצאתו, הפך החשמל לחלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים, עד כי בכל פעם שמתרחשת הפסקת חשמל, ולו לדקות ספורות בלבד, אנו עומדים חסרי מעש וחסרי אונים ומתפלאים איך אנשים הסתדרו בעידן שלפני המצאת החשמל. הגנרטורים נועדו לסייע לנו בדיוק באותם מצבים שבהם יש הפסקת חשמל או כאשר אין גישה לנקודת חשמל.
כולנו מכירים את הגנרטורים הביתיים שמפיצים אור ונדלקים אוטומטית בכל פעם שמתרחשת הפסקת חשמל. הגנרטורים יכולים לעשות זאת הודות למנגנון הייחודי שלהם שמאפשר הפיכה של אנרגיה מכאנית לאנרגיה חשמלית. אולם ישנם גנרטורים גדולים יותר, שמסוגלים להפיק כמויות גדולות ועצומות של אנרגיה חשמלית.
בכל בית חולים ישנם גנרטורים גדולים שתפקידם להבטיח את המשך הפעילות הסדירה גם במקרים של הפסקת חשמל. ללא גנרטורים נשקפת סכנה ממשית לחולים בבתי החולים במקרים שבהם אין חשמל, מכל סיבה שהיא. מכונות הנשמה, מכשירי דיאליזה, מוניטורים וציוד רפואי רב פועלים על אנרגיה חשמלית. הגנרטורים מבטיחים שכל הציוד הרפואי ימשיך לפעול גם במקרים שאין חשמל. מקרים אלו יכולים להיות כתוצאה מהפסקת חשמל מקרית או יזומה, או כתוצאה ממצב חירום במדינה כמו מלחמה או פיגוע.
גם בסיסים ומתקנים צבאיים עושים שימוש בגנרטורים. גנרטורים מבטיחים שכל הפעילות הצבאית, לרבות פעילות המחשבים, אמצעי האבטחה והתאורה, תוכל להימשך גם כאשר אין חשמל. עבור הצבא הגנרטורים חשובים גם בכל פעילות מבצעית. מכיוון שכל פעולה צבאית מתרחשת בשטח פתוח, בו לא תמיד יש אפשרות גישה לחשמל, הגנרטורים הם האמצעי היחיד שיכול להבטיח את המשך עבודתם של מכשירים רבים. הגנרטורים הם אחד הפרטים החשובים ביותר בכל חפ"ק (חוליית פיקוד קדמי) צבאי או משטרתי. מפקדי הכוחות שיוצאים לשטח זקוקים למקום שממנו יוכלו לנהל את האירוע ולהפעיל את הכוחות. גנרטורים מאפשרים יצירת אנרגיית חשמל זמינה גם בשטח פתוח וגם באמצע הלילה.
גם תחנות כוח זקוקות לגנרטורים כדי להפיק אנרגיה חשמלית. תחנות כוח פועלות על עקרון פשוט שבו אנרגיה כימית פוטנציאלית של חומר גלם כלשהו (דלק, מים, קיטור, רוח, חום השמש) מומרת לאנרגיה חשמלית. באמצעות האנרגיה המכאנית שנוצרת כתוצאה מסיבוב הגנרטורים, נוצרת אנרגיה חשמלית. תחנות כוח, מכל סוג שהוא, חייבות לעשות שימוש בגנרטורים ובטורבינה, כמו למשל: תחנות כוח פחמיות, תחנות כוח הידראוליות, תחנות כוח סולאריות, תחנות כוח גרעיניות ועוד.
בשנים האחרונות, עם התגברות המודעות לשמירה על איכות הסביבה ועל חיסכון באנרגיה, גוברת ההתנגדות לקיומן של תחנות כוח פחמיות. הטענה המרכזית היא שתחנות כוח פחמיות מזהמות את הסביבה וגורמות לבזבוז אנרגיה. לכן עדיף להשתמש בתחנות כוח הפועלות על אנרגיה הידראולית או סולארית, שיכולות להפיק אנרגיה חשמלית בדיוק באותה יעילות, אך מבלי לזהם את כדור הארץ. וכמו בכל תחנת כוח פחמית, גם בתחנות כוח אלו עושים שימוש בגנרטורים. במאמר הבר ננסה לתת הסברים על לוחות בקרה בתחום תחנות הכוח.