הסבר על הבדלים בין ספיקה מסית לספיקה נפחית.
היות וקיימים יצרנים רבים לסוגי משאבות שונות, כל אחד מהם מסגל לו צורת מדידה של הספיקה המתקבלת מדגמי המשאבות המיוצרות על ידו.
כמובן שכל עוד שבסיס מדידת הספיקות תקין ועפ"י הסטנדרטים המקובלים, אין בכך כל בעייה, אך ללקוח ההדיוט (בשום פנים ואופן לא אדיוט!!!), לעיתים זו מכשלה להבין את ההבדלים בין שיטות המדידה, במיוחד אם ניכר לעיין הבדלים בערכים המצויינים עבור שתי משאבות משני יצרנים שונים, אשר כ"א מהם בחר בשיטה שונה מהאחר כדי לאפיין את הספיקה בנקודות עבודה של ואקום.
לאור זאת, יש צורך להבהיר את הנושא כדי להבין שלמרות שהערכים שצוינו בקטלוג היצרן, נמוכים מאלו של היצרן האחר, אין זה מצביע על נחיתות המשאבה הספציפית על פני האחרת!
במאמר הנ"ל, יש הסבר טכני המבהיר את ההבדלים במדידה ומכאן ששתי מדידות שונות, לעיתים, מראות ששתי המשאבות זהות זו לזו, למרות שיש הבדלים בערכיה ספיקה שצוינו בעקומת העבודה של כל אחת משתיהן!
השוואת ספיקות בין יצרנים שונים
לעתים,בבואנו לבחור במשאבת ואקום בין יצרנים שונים, אנו משווים את נתוני הספיקה של משאבה אחתבנקודות שונות של וואקום, לנתוני המשאבה המתחרה – המוצעת לנו מספק אחר. על מנת לבחור נכון ולא לפסול מיידית משאבה אשר נתוניה נראים נחותים מהמתחרה, יש לוודא שנתוניהספיקה עבור שתי המשאבות, מחושבות לפי בסיס שווה. יצרנים מסוימים מציינים את הספיקה לפי תנאים סטנדרטיים (ספיקה מסית). יצרנים אחרים נוקבים בנתוני הספיקה בפתח המשאבה (ספיקה נפחית) יש להיזהר מיצרנים אשר אינם מציינים עבור המשאבות שלהם, עפ"י איזה בסיס הספיקה מחושבת!
ספיקה נפחית(מצוינת INTAKE PRESSURE ) היות ואוויר נדחס בלחץ ומתרחב בוואקום, הספיקה הנמדדת עפ"י בסיס זה, כמעט ואינה משתנה כשהוואקום עולה ורק לקראת הוואקום המרבי, ישנה נפילה חדה של הספיקה. הסיבה היא שהנפח שמשאבת הוואקום דורשת בפתח המשאבה, אינו משתנה עד לרמת הוואקום המלא שבו כבר אין אויר כמעט (בתא שממנו יונקים).
ספיקה מסית (מצוינת כ- ATMOSPHERIC PRESSURE ) כשמודדים ספיקה מסית במשאבת וואקום (המוגדרים תמיד לפי נתוני יסוד של גובה פני הים וטמפ' של 20 מעלות צלסיוס), ישנה ירידה קבועה במסה שנינקת אל תוך המשאבה, עד לרמת הוואקום המרבית היות וכבר כמעט אין מולקולות אויר בתא.
הקשר בין ספיקה מסית לנפחית ספיקה נפחית שווה לספיקה מסית כפול יחס הלחצים האבסולוטיים כלומר,בוואקום של 50%, הספיקה הנפחית תהיה כפולה מהספיקה המסית, אך למעשה המשאבות תהיינה זהות מבחינה נתוני הוואקום והספיקה!
סיכום: יש לוודא שההשוואה בין משאבות ואקום, תהיה על בסיס שווה ובכך תוכלו לבחור את הפתרון המתאים והנכון עבורכם.