בר המצווה היא הזדמנות חד פעמית של הבן להרגיש במרכז האירוע. גם אם אתם לא קרובים לדת, היום מציין מעבר מילדות לבגרות.
ננסה להציג כעת את השלבים שמומלץ לעבור והזמנים הרצויים לארגון מוצלח של הבר מצווה.
השלב הראשון המומלץ הוא לחפש בית כנסת עבור העלייה לתורה. אפשר לחפש בית כנסת קרוב לבית המשפחה או בית כנסת קרוב לביתו של אחד הסבים, בעיקר אם הוא נוהג להתפלל בו בקביעות.
השלב הבא הוא לימוד פרשת השבוע. אפשר ללמוד בקבוצה, במקום ציבורי השייך למועצה הדתית של מקום מגוריכם. אפשר ללמוד לבר מצווה עם הרב של בית הכנסת שבו תיערך העלייה לתורה. אחרון ? אחרון חביב, לאלו מביניכם שמעדיפים נוחיות, יש צעירים שמוכנים לבוא לביתכם ללמד את פרשת השבוע בעלויות לא גבוהות.
מקובל להכין כיבוד לבית הכנסת, לאורחים החד-פעמיים שבאים לעליה לתורה של בנכם וגם עבור המתפללים הקבועים של אותו בית כנסת. דרגת הכשרות של הכיבוד נקבעת על פי דרישות המקום. בכל מקרה, מקובל להזמין את האוכל מקייטרינג המתמחה בכך.
אצל הרבה משפחות נהוג לא להסתפק בעליה לתורה בבית הכנסת, אלא לעלות לירושלים לכותל. במקרה זה, עולים בימי ב' או ה'. יש להזמין את האורחים מבעוד מועד, כדי שיוכלו לבקש חופשה ממקום העבודה. אם אין להם רכב פרטי, יש לדאוג להסעה משותפת אוטובוס או מיניבוס, לפי מספר האורחים. באוטובוס נכנסים עד 52 נוסעים, במיניבוס רק כמחצית.
יש לתאם את התפילה בכותל עם רב המקום.לאחר העלייה לכותל, מקובל להזמין את האורחים לארוחה ? בדרך כלל ארוחת צהריים, בירושלים או בסביבותיה. אפשר לצרף מדריך טיולים לנסיעה ולנצל את העלייה לתורה גם לטיול מגבש.
מסיבת בר מצווה- את המסיבה של בר מצווה ניתן לחגוג במספר צורות. דבר אחד חשוב יש לזכור: אל תוותרו על ציון האירוע. אין הזדמנות שנייה לחגוג בר מצווה. לגבי הסבא והסבתא, אין נחת גדולה יותר מאשר לראות את הנכד במעמד חגיגי ? והרי מי יודע אם יזכו לראות אותו תחת החופה?
לגבי כל אותם הורים שנוטים לחשוב שאפשר לציין בר מצוה רק בנסיעה לחו"ל, כדאי לזכור שאין בזה לגבי הילד שום דבר יוצא דופן. במאה העשרים ואחת ילדינו יזכו לנסוע לחו"ל המון פעמים ויהיו להם המון זיכרונות מחו"ל. אז מה תעשו כדי שטיול בר המצוה יהיה יוצא דופן? תיקחו אותו לירח? מספיק שבמשך כל חייו ניסיתם להוריד בשבילו את הירח?
ועוד דבר: בטיול לחו"ל המשפחה הקטנה מאד שמחה ? אבל מה עם החברים והמשפחה המורחבת? גם להם מגיע לשמוח אתכם ביחד. לגבי השקול הכלכלי: העלויות בטיול גדול בחו"ל זהות לעלויות של מסיבת בר מצווה. ההבדל הכספי הוא רק בפרט קטן אחד: בסוף המסיבה בארץ רוב ההשקעה חוזרת לחשבון הבנק שלכם. ובסוף הטיול הכסף נשאר בחשבון הבנק של המלון...
כעת, כשכבר ברור שחוגגים בר מצוה, חשוב לסכם כמה פרטים, לפני שאתם מתחילים להתרוצץ. למשל:
-כמה אורחים בכוונתכם להזמין? משפחה וחברים קרובים? גם חברים לעבודה וחברים של הילד? שכנים וידידים גם?
-האם ברצונכם לחגוג בר מצוה בערב רגיל, במוצ"ש, ביום ו' בצהרים או בשבת בצהרים?
אם חשובים לכם הריקודים והאורחים שלכם אוהבים לרקוד, כדאי להעדיף אירוע ערב. לעומת זאת, אם הקהל מבוגר מאד או סולידי מדי, כדאי אולי לחשוב על בר מצוה בצוהריים. אגב, יום ו' בצוהריים זול יותר מאשר ערב. לגבי אירוע בשבת בצוהריים, התנאי הוא שהאורחים שלכם נוסעים בשבת. זה נוח בעיקר אם רוב האורחים גרים רחוק, באים במיוחד לעליה לתורה ואז מקובל להזמין אותם לארוחת צוהריים. בשבת בצוהריים תוכלו לבחור בין מקומות עם תעודת כשרות, ואז בדרך-כלל אסור להשמיע מוזיקה, או מקומות ללא תעודת כשרות ? ואז תוכלו לחגוג כראות עיניכם.
אם אתם חושבים על שבת חתן, אפשר לארח חוג מצומצם בבית מלון לסוף השבוע, ולהזמין לסעודה שלישית גם את החברים והידידים.
היכן לחגוג? החליטו אם אתם מעדיפים אולם אירועים ממוזג, גן פתוח או בית מלון. יש להתאים את המקום למספר האורחים. ליום שישי בצהריים כדאי לבחור מקום ממוזג בעיקר בקיץ, כדי שהאורחים לא "יתבשלו בשמש של חודש אוגוסט במקום פתוח.
יש הרבה מאד אפשרויות: מסעדות לאירועים בעלות אופי מיוחד ואוכל מעודן, גנים ירוקים ומסבירי פנים ואולמות מעוצבים בצורה אלגנטית ועדיין אטרקטיבית. מוזיקה? אפשר זמר/ת, צמד או תקליטן. הביקוש ללהקות גדולות לבר מצווה מצומצם יותר.
אפשר להוסיף דברים מיוחדים, החל מקבלת פנים יוצאת דופן, טקס מיוחד במקום הדלקת הנרות המסורתית, העסקת הילדים בפעילויות שונות או אפילו העלאת מופע מעניין.
לא לשכוח להזמין צלם: התמונות הן מזכרת נהדרת וקטעים מהוידאו של בר המצווה יככבו בסרט החתונה העתיד לבוא.
מזל טוב ואירוע מוצלח.