כולם מספרים לכם שחתונה זה עסק יקר: לכל זוג חברים שתפנו, תמצאו סיפור מסמר שיער על העלויות הגבוהות שהיו להם בחתונה. אף אחד לא טורח להיזכר שעמדו בפניו עוד אלטרנטיבות ושאפשר היה להגיע לתוצאות דומות בפחות הוצאות.
נתחיל מלספר לכם מה הן מלכודות הדבש הנפוצות ביותר וכיצד ניתן ללקק את הדבש מבלי ליפול למלכודת. גם אם לא למדתם כלכלה, אתם ודאי מכירים את כלל ההיצע והביקוש: ככל שדבר מבוקש יותר, כך עלותו גבוהה יותר.
נתחיל מתקופות השנה. החודש המבוקש ביותר הוא ספטמבר. הסיבות מגוונות: הנופשים חוזרים מחו"ל, הסטודנטים בחופשה אחרי הבחינות ולפני שנה אקדמית נוספת,משפחות שאמורות להגיע לחתונה מחו"ל מעדיפות לבוא בצמוד לראש השנה, וכו'-לכן מחירי המקומות בספטמבר גבוהים במיוחד. נכון, יש גם מקומות בהם המחיר אחיד כל השנה: במקומות כאלה, בספטמבר רצון הבעלים להתגמש ולהוריד את המחיר-אפסי.
עשו כל מה שביכולתכם על מנת לעקוף את ספטמבר. הרי הנופשים חזרו מחו"ל ליותר מחודש אחד והם יהיו כאן גם חודשיים אחרי. החופש של הסטודנטים הוא יותר מחודש. ולגבי האורחים מחו"ל, נחמד לבוא גם לקראת חנוכה או פסח, אז למה להתעקש על ראש השנה ?
מבין ימי השבוע, היום המבוקש ביותר הוא יום חמישי. ברוב המקומות, יום חמישי עולה יותר מכל יום אחר. בעלי המקום דורשים גם מספר מינימום של האורחים שהוא מספר מקסימלי, גבוה יותר מאשר בכל יום אחר. הטענה הרווחת לבחירת יום חמישי לאירוע היא שלמחרת לא עובדים ולכן אפשר להישאר לרקוד וליהנות עד שעות הבוקר . בתכל'ס, מה שקורה זה שביום שישי רק 40% מאוכלוסיית ישראל לא עובדים, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה .ועל פי נתוני המידע הפרטי של כל נהג ישראלי, אין יום פקוק יותר בכבישי ישראל מאשר יום חמישי אחר הצהרים.
נכון שחלק מהאורחים יוכלו להישאר מאוחר, אבל כל האורחים, ללא יוצא מן הכלל, יגיעו לאירוע מאוחר, עייפים ועצבניים, בגלל עמידה בפקקים אינסופיים . אז נכון שבעקרון החתונה יכולה להיגמר מאוחר יותר, אבל היא גם מתחילה מאוחר יותר- אז מה הועילו חתנינו בתקנתם ולמה לשלם על זה יותר?
אז מה האלטרנטיבה? כל ערב אחר טוב באותה מידה. הרי החברים הטובים יישארו בכל מקרה, גם אם יצטרכו להודיע בעבודה שלמחרת יאחרו. הרי לא כל יום מתחתן חבר!
עוד מלכודת נפוצה היא התאריך העגול. למשל, 09/09/09 או כל תאריך סימטרי אחר. הסיבה הנוספת לכך שלא כדאי לבחור בתאריך כזה, פרט לעלויות היותר גבוהות, היא העובדה שבחתונה ממוצעת של כ-350 איש מירב הסיכויים הם שלפחות עשרה אחוז מהאורחים יהיו מוזמנים באותו תאריך יפה לעוד חתונה. לכן, עוד לפני שתתחילו לבדוק מי יגיע, קחו בחשבון שחלק יתלבטו ויצאו מוקדם או יגיעו מאוחר. אחרים פשוט לא יגיעו.
הדרך הטובה ביותר לא להגיע להוצאות מיותרות היא לא להינעל על תאריך מוגדר: החליטו על תקופה מוגדרת, על חודש מסוים, אבל אל תתעקשו על תאריך שעשוי להיות בעייתי.
אספקט נוסף שיכול לעזור לכם לחסוך בהוצאות נובע מבחירת המקום. ככלל, מקום המוצע להשכרה ודורש בחירת קייטרינג בנפרד הוא תמיד יקר יותר ממקום שווה-ערך, שמחזיק קייטרינג משלו.
נסו למצוא מקום לחתונה שמציע גם את האוכל שלו. אם המקום מוצא חן בעיניכם, בדקו את התפריט. אם האוכל לא נראה לכם או לא טעים דיו לטעמכם, חפשו מקום אחר. לא חסרות היום הצעות, כך שסביר להניח שבסוף תמצאו את מבוקשכם גם מבלי להיכנס להוצאות-ענק.
כשאתם משוחחים על התפריט, שימו לב אם התפריט הבסיסי מספק. יש מקומות המציעים מחיר אטרקטיבי, אבל התפריט הבסיסי כל-כך עלוב, עד שאין ברירה אלא להעשיר אותו. אז יסתבר שהגעתם לאותן עלויות כמו במקום יקר יותר- אז אנא היזהרו.
עוד דבר שיש לשים אליו לב: יש לכם 250 אורחים. תוך כדי חיפושים ושיטוט, מצאתם מקום מ-ד-ה-י-ם ? רק מה? הוא מתאים ל-800 איש. אם תתעקשו עליו, תצטרכו ?קרוב לודאי- לשלם על מינימום של 400 מנות. וגם אם הכסף נשפך אצלכם כמים בניאגרה (האמיתית, לא זאת שבשירותים...) עדיין האורחים שלכם ירגישו כאילו שחלק גדול מהאורחים לא הגיעו. גם שילמתם יותר וגם זה מרגיש עלוב ? אז למה לכם? התאהבתם במקום ולא יכולים להתחתן בשום מקום אחר? אז מה הייתם עושים אם המקום היה נסגר בגלל בעיה בלתי צפויה? הייתם נשארים ברווקותכם לנצח?
לפני שאתם חותמים על החוזה במקום שבחרתם, שימו לב לעוד מספר פרטים קטנים שעולים כסף גדול.
למשל, ברוב המקומות גובים כסף על תאורה. לפי הסכום שגובה גן אירועים ממוצע על תאורה של ערב אחד, אפשר לחשוב שהגן הספציפי הזה מימן את כל המחקרים של תומאס אלווה אדיסון להמצאת הנורה החשמלית...
פרט נוסף: הרבה מקומות גובים כסף על ההגברה. ועוד: מחייבים אתכם מראש לשלם טיפ מוגדר למלצרים.
לפני שאתם חותמים ומסתנוורים ממחיר סביר של המנה, עשו טובה לעצמכם, חברו את כל הסכומים שהזכרתי, חלקו למספר האורחים ותוסיפו את התוצאה למחיר המנה.
מתקשים בחישוב? צוות חברת לי קל אירועים ישמח לעזור לכם בכל שאלה.
בשעה טובה, החלטתם על מקום ותאריך. נותרו הדברים הנלווים.
בדרך כלל, מתחילים מבחירת התקליטן. בחלק מהמקומות ידחפו לכם רשימת מומלצים. כדאי לדעת: הרוב המכריע של המקומות מציע תקליטנים וצלמים לא משום שאלה גאוני הדור, אלא משום שאלה משלמי ה"פור": משלמים כדי שיהיה להם "פור" על אנשי מקצוע אחרים. חשבו בעצמכם: אם תקליטן או צלם טובים באמת, הם לא צריכים לשלם כדי שיקבלו המלצות. הם מומלצים ממילא מפה לאוזן.
כדי להיות בטוחים, לפני החתימה על החוזה, בררו אם תוכלו להביא תקליטן וצלם לפי בחירתכם, מבלי לשלם על כך "קנס".
לגבי התקליטן : חשוב מאד שתהיה לכם "כימיה" אתו. רוב התקליטנים מנוסים ותוכלו תמיד לשמוע אותם בפגישה אישית. המוזיקה מאד חשובה, אבל ההרמוניה ביניכם לבין התקליטן חשובה לא פחות. אל תתפתו לשם מפורסם: ככל שהשם מפורסם יותר, סביר שתידרשו לשלם יותר ויש סיכוי רב יותר שתקבלו תקליטן פחות מוכר מהתקליטן הראשי של החברה. בסכום סביר תוכלו למצוא תקליטן מעולה, גם אם השם שלו איננו מפורסם.בסופו של דבר, זה תקליטן לחתונה ולא הכנר הראשי של הפילהרמונית!
השרות היחיד שאיני ממליצה לחסוך בו זה הצלם. את צבע המפות על השולחנות אף אחד לא יזכור יומיים אחרי החתונה. טעם האוכל יישאר חרוט בזיכרון הרבה זמן רק באחד משני המקרים: האוכל היה יוצא דופן באיכותו ובצורתו- או, לחילופין, היה בלתי אכיל לחלוטין. פרט לשני מקרים קיצוניים אלה, האוכל ישכח בגמר העיכול. הדבר היחיד שיישאר אתכם לכל החיים אלה התמונות והוידאו. אגב וידאו: גם אם תראו אותו רק פעם אחת, אל תוותרו עליו: זאת למעשה ההזדמנות היחידה שלכם להיות בחתונה של עצמכם ולראות אותה מהצד, בנחת.
אז אם נחזור לנושא הצלם: אם יש צלם זול ובינוני וצלם יקר ומעולה, לקחת את היקר!
טיב הצילומים יישאר אתכם הרבה לאחר שתישכחו שילמתם עוד כמה מאות שקלים.
במה עוד ניתן לחסוך? שמלת הכלה , למשל, לא חייבת להיות מבד איכותי שנשמר לנצח: זה צריך להיות יפה וטוב רק לערב אחד. גם לא חייבים שם של מעצב-על- הרי שם המעצב לא כתוב על השמלה ואף אחד לא יזכור מי עיצב לכם את השמלה. אתם ,לעומת זאת, תפתחו המון ציפיות לתוצרת של מעצב- על, ועלולים להתאכזב. גם השרות אצל מעצבי הצמרת לא תמיד בדיוק בצמרת...בכל מקרה תשלמו הרבה יותר מאשר אצל מעצב פחות מוכר , ולא בהכרח פחות טוב.
לגבי החתן, העצות הפוכות: הייתי מציעה לבחור בגד שניתן לנצל גם בהזדמנויות חגיגיות אחרות. לכן כדאי להקפיד על דגם יפה, על בד טוב ואם אפשר, גם על צבע נעים ולא חד-פעמי. תוכלו לנצל אחר-כך את החולצה הרבה פעמים, את המכנס והז'קט בקונגרס שתוזמנו אליו לבית הלבן או לבית בגוון אחר ? מי יודע?
אפשר לחסוך הרבה כסף בהזמנות: אפשר לקבל הזמנות החל משקל אחד להזמנה, בכל מספר של המנות. זיכרו: ההזמנה היא דבר פונקציונלי ? תפקידה להודיע על החתונה. פרט לכם ולהוריכם, אף אחד לא ישמור אותה, אז למה להשקיע בה כסף מיותר?
לגבי זר הכלה: אם תבקשו בחנות פרחים רגילה שיסדרו לכם "בוקה"( המילה המתאימה לזר הכלה) בצבעים שרצויים לכם, מבלי להזכיר שזה זר לכלה, תשלמו בדיוק רבע מחיר, אם לא פחות.
בכלל, לגבי בחירת כל מיני פריטים שקשורים לחתונה: ככל שתמעטו להשתמש במלה "חתונה" אצל נותני שירותים שונים, תיווכחו שאפשר לחסוך הרבה כסף.
ברוב המקרים, כדאי לזכור להזמין גם רב לעריכת החופה. אני יודעת שיש כאלה שחושבים שזה מיותר, אבל זה עדיין מקובל. גם כאן, אם לא תתעקשו על רב שהוא דמות מפורסמת, תחסכו הרבה כסף.
המון מזל טוב ובהצלחה.