כמו בכל תחום בחיינו, גם לאוכל בחתונה יש אופנה. לפני שנות דור, כולם באו לחתונה כדי לשמח חתן כלה. באותה הזדמנות חגיגית, השתדלו-כמובן-לשמח גם את עצמם. דרך פשוטה מאד לשמח את עצמך היא לאכול. ומה יותר נעים מאשר לאכול כשמשרתים אותך? לכן האורחים המתינו שהמלצר יניח לפניהם את האוכל, יפנה צלחות מלוכלכות ויביא יין ושתייה קלה. מאז התקדמנו וכעת יש כמה צורות הגשה.
• הצורה הידועה ביותר היא הגשה כמו בימים עברו, שבלשון מקצועית נקראת UP SERVICE. המלצר מגיע ליד הסועדים עם מגשים מגוונים ומגיש לכל סועד כפי שהאורח בוחר. זה קיים בהרבה אולמות ועדיין בחלק מהגנים. ככל שמתרחקים מאזור המרכז, יש יותר סיכוי למצוא צורת הגשה זאת בכל חתונה.
• הגשה אמריקאית. כאן הצלחת מגיעה "בנויה" מהמטבח. יש בה מנה עיקרית ותוספות, הכל בסידור יפהפה, צבעוני ומעורר תיאבון. רק חלק מהמקומות ערוך להגשה בסגנון אמריקאי לכל האורחים בחתונה.צורת הגשה זאת יקרה יותר, לרוב. זאת שיטה שתופסת יותר ויותר תאוצה, לאחרונה.
• מזנונים. כאן השרות עצמי: כל אורח ניגש ונוטל לעצמו כראות עיניו. המנות ערוכות על מזנונים לפי סוגים ? מנות פתיחה, מנות ביניים, מנות עיקריות, תוספות וכו'.
• יש גם הגשה בסגנון משולב. כאן המנה הראשונה והקינוחים מוצגים
במזנונים מגוונים ומעוצבים. רק המנות העיקריות מוגשות לשולחן.
• אצל האמריקאים מקובלת גם חתונה בסגנון קוקטייל. ברוב הסרטים האמריקאיים אפשר לראות את האורחים עומדים עם כוס קוקטייל ביד. אצל הישראלים, ובעיקר בחתונה, השיטה מאד לא אהודה. אם מכריחים ישראלי לעמוד יותר מחמש דקות, הוא נזכר מיד בגננת בלומה שהענישה אותו בעמידה בפינה. אבל אז לפחו הוא קיבל את העונש בחינם - כעת הוא עוד שילם על כך בצ'ק שמסר בכניסה, לכן זה מרגיז אותו עוד יותר!
• והחידוש האחרון: הגשה מרכזית לשולחן. כאן מביאים את המנות בקערות גדולות, רצוי מסתובבות, וכל אחד לוקח לצלחתו כאוות נפשו.
זה למעשה סוג של מזנון, אבל בישיבה, כך שזה לא מחייב לקום מהכסא. איך אמר הגשש החיוור? "צינור פלסטיק עשוי מאלומיניום"...
לכל אחת מהשיטות יש יתרונות וחסרונות. נתייחס גם לכך.
היתרונות של ההגשה: יותר פינוק לאורח בחתונה; אין תורים ליד האוכל; לא צריך לקום מהשולחן. החסרונות של ההגשה : זה פחות מרשים מבחינה ויזואלית ומי שירצה תוספת, יצטרך לבקש זאת מהמלצר במקום לקחת בעצמו. שיטת ההגשה בחתונה דורשת מלצרים רבים יותר ומאומנים יותר מאשר המזנונים. הרי אף אורחת לא תשמח לקבל חלק מהמרק על שמלתה החגיגית ? גם אם לחלק מהשמלות זה עשוי דווקא להוסיף טעם....
כמובן שגם למזנונים יש יתרונות, ולא מבוטלים.
למשל : האורח נוטל לעצמו את הצלחת ובוחר מה להניח בתוכה.
במזנון, מבחר המאכלים גדול יותר ומבחינה ויזואלית זה מרשים יותר.
אבל יש גם חסרונות : האורחים המבוגרים מתקשים לשרת את עצמם והצעירים נאלצים לעמוד בתור.
מקובל לדרוש נקודת הגשה אחת לכל 70 אורחים, אחרת התורים באמת בלתי נסבלים.
החסרונות של המזנונים:
עם כל הכבוד לחוש האסתטי של האורחים, הצלחת המגיעה מהמטבח מעוצבת הרבה יותר יפה מאשר כשהאורח מעמיס לעצמו על הצלחת : סלט גזר כתום מעל פרוסות הרוסטביף האדמדם, סלט סלק סגול מתחת לעוף בלונדיני בשקדים, עלי מנגולד ירוקים ברוטב תפוזים כתום, ועוד תערובות בלתי ניתנות לפענוח. הצלחת נראית כמו ציור של פיקאסו והטעם הוא בערך זהה...
במה כדאי לכם לבחור?
אם רוב האורחים מבוגרים, שזה אומר מעל גיל חמישים, או מאד דתיים, כדאי לכם לבחור בהגשה לאורחים בחתונה.
אם בחתונה שלכם הרוב צעירים או צעירים ברוחם, לכו על מזנונים.
אל נא תשכחו את הדור הבא. אם יש יותר מעשרה ילדים בין האורחים, הקפידו לבקש גם מנות לילדים. המבורגר, נקניקיות, שניצל, צ'יפס, תירס חם ? הכל יתקבל בהתלהבות על ידי הקטנטנים.
מתלבטים בין הגשה למזנון בחתונה? אפשר לבקש סגנון משולב או הגשה למספר מוגבל של שולחנות, שם ישבו האורחים המבוגרים או אלו שמוגבלים בתנועה. כמובן שאז יש לדאוג לסידורי ישיבה של האורחים בחתונה.
טיפ נוסף: אם יש בין האורחים אנשים מאד מבוגרים שאינם שולטים בעברית, או, לחילופין, תיירים מחו"ל, השתדלו לבקש מקרוב משפחה השולט בשתי השפות להיצמד אל האורחים. ה"מתורגמן" יוכל להסביר לאורחים שבחתונה את מהות המנות, כדי להקל עליהם את תהליך הבחירה.
עוד דבר חשוב: בימינו, כשמטיפים כל כך על אוכל בריא, אל תשכחו להכין מנות גם לשומרי דיאטה. הכוונה לא לאלו שהחליטו היום דווקא לרדת במשקל, אלא לאנשים ששומרים על המזון מטעמי בריאות. תדאגו שיהיה אוכל צמחוני, מזון דל קולסטרול, דל מלח ודל סוכר ? בקיצור, אוכל דל ומדולדל. אין צורך שיהיו תחליפים לכל המנות: מספיק בהחלט אם יהיה מבחר מייצג.
האורחים יעריכו מאד את תשומת הלב וייהנו יותר מהחתונה שלכם.
אז בתאבון לכולכם!