ניקיון כהקניית הרגלים
ניקיון הוא דבר הכרחי לזאת אין עוררין. משחר האנושות האדם שואף לסדר, ארגון וניקיון.
אך האם הרגל הניקיון הינו תכונה מולדת או שמה הרגל אותו צריך להקנות מגיל ינקות?
מאמר זה ינסה לענות על נושא הניקיון בקרב תרבויות שונות ובעידן הנוכחי.
ניקיון כחלק מתרבות
במדינות נידחות, מה שנקרא העולם שלישי, תוכלו להבחין שבין כל הרחובות המעופשים, בתוך הבתים, תמצאו ניקיון שלא יבייש אף אדם מודרני ונאור. למרות האמצעים הדלים וחומרי הניקוי הפשוטים, בכל בית או צריף במדינות המתפתחת נראה, ממש כמו בביתנו אנו, מטאטא, סמרטוטים וחומרי סבון לביצוע עבודות נקיון.
ניתן לשים לב כי הנשים, תפקידן לדאוג למשק הבית, לבשל ולנקות וכי הפעולות הללו מעסיקות את רוב זמנן. כך גם בדור ההמשך, הבנות לומדות כי זהו תפקידן, הן מתלוות לאמהותיהן ועוזרות להן בעבודות הניקיון בבית. ומה הגברים עושים בעניין? הגבר הוא הדואג לפרנסת הבית והניקיון הוא ממנו והלאה. בתרבויות הללו בהן מעמדה של האישה נמוך משל הגבר, אין הגבר תורם מזמנו לעזור לאשתו לנקות את הבית. באם יעשה כן, הדבר יראה כפגיעה בכבודו בבית. בכפרים הודיים אפשר למצוא בבתי אירוח וגסט האוסים עובדים המספקים שירותי ניקיון גברים לרוב הללו הינם נמנים עם המעמד הנמוך.
ניתן למצוא כי תרבויות מזרחיות מקפידות הרבה יותר על תדירות ואופי הניקיון בבית, במיוחד בקרב עקרות הבית, לעומת תרבויות המערב. כמובן שאין זו הכללה גסה אם כי השערה של הכותב. ניתן לראות כי עבודות ניקיון בבתים היו כחלק מחינוך העובר מדור לדור בקרב נשים לבנותיהן. אך כעת בעידן הנוכחי בו נשים מבקשות ודורשות שיוויון הגברים גם נכנסים לתמונה בכל הקשור לעבודות ניקיון. המהפך התחיל.
ניקיון לא תפקיד רק של האישה
נראה כי הקניית הרגלי ניקיון בקרב גברים קשורה לחינוך, אופי ומעמד. אם בעבר הגברים יצאו למלחמות - לצוד - להילחם - לעבוד כיום עם המהפך הפמניסטי ועידן "הגבר החדש" הגבר חונך לנקות את סביבתו ליטול אחריות ושיתוף פעולה בעבודות ניקיון הבית.
ישנם גברים רבים הבוחרים להישאר ולהיות עקרי בית, לבצע עבודות ניקיון ולטפל בילדים כשהאישה היא זו היוצאת לעבודה. בבתים רבים עבודת הניקיון מתבצעת ביחד כאשר כל אחד לוקח חלק.
ניקיון כהרגל מגיל צעיר
כיום אימהות מחנכות את ילדיהם ללא הבדל של מין להרגלי ניקיון. החל מניקיון בסביבה הטבעית שלהם - החדר האישי וכלה בניקיון הגוף - רחצה מדיי יום ביום, הברשת שיניים, החלפת בגדים.
הילדים מקבלים חינוך לניקיון על מנת שיבינו את המשמעות שלו. גוף וסביבה נקייה למען חיים בריאים יותר. בהמשך נקנים ערכים לניקיון הסביבה מחוץ לכתלי הבית והם: ניקיון בגן, שמירה על ניקיון חופי הים ושמורות הטבע. הילדים מודעים לקיומם של פחים לאיסוף אשפה ולחשיבותם הגבוהה. אם תשאל כל ילד מהו לכלוך הוא ידע לענות על כך בוודאות היות ומגיל צעיר ילדים ננזפים על כך שהם
מתלכלכים בבוץ ומקבלים חינוך כיצד להימנע מן הלכלוך.
לסיכום הניקיון הוא חלק מהטבע שלנו אך מידתיות עשייתו והצורה בה הוא נעשה תלוי אופי ותרבות.