נכתב על ידי: עו"ד אודליה אלטמן
תאריך: 14/11/2011
בחזרה למאמר

הדפס את המאמר


1. מה פירוש הביטוי מרוץ הסמכויות?

הכוונה לכך שברגע שמתחיל סכסוך גירושין, הבעל רץ לבית הדין הרבני כדי לתבוע ראשון שם, ואילו האישה רצה לבית המשפט לענייני משפחה, כדי לתבוע ראשונה שם. הם מנסים להקדים זה את זה, כדי להקנות את הסמכות לערכאה שיותר טובה עבורם.

2. למה בעצם עדיף לבעל ללכת לרבני ולאישה לביהמ"ש למשפחה?

מ-3 סיבות: ראשית, ברבני פוסקים פחות מזונות לאישה ולילדים, בביהמ"ש למשפחה פוסקים פי 2 ואף פי 3 יותר. שנית, ברבני נוהגים לתת את המשמורת על בנים מעל גיל 6 לאב, כדי שילמד אותם תורה, בעוד שבביהמ"ש האזרחי בפרקטיקה האם היא כמעט תמיד המשמורנית. שלישית, ברבני הרבה פעמים מחלקים את הרכוש לפי הרישום שלו, בניגוד לחוקי השיתוף בנכסים. לרוב הרכוש רשום ע"ש הבעל, כך שברבני האישה עלולה לאבד את חלקה ברכוש.

3. האם מספיק לתבוע ראשון וכבר הסמכות מוקנית לאותה ערכאה?

זה לא מספיק להגיש תביעה. ישנם מבחנים משפטיים שהתביעה צריכה לעמוד בהם, אחרת הסמכות לא תתפוס. זאת ועוד, היום לא מספיק להגיש תביעה ראשון, אפילו אם היא מושלמת ועומדת בכל הדרישות. מאז בג"צ פלמן התחיל גם מרוץ החלטות, וצריך בנוסף לקבל החלטה מהערכאה שקובעת שהיא רכשה את הסמכות. אז לסיכום צריך 3 דברים: להגיש ראשון תביעה, להגיש תביעה נכונה משפטית, ולהשיג החלטה שהסמכות נרכשה. הסמכות נרכשת כך לעולמים, גם לתביעות עתידיות, זה קרוי "סמכות נמשכת".

4. האם יש מקרים שבהם דווקא עדיף לאישה לרוץ לרבני, ולא לגבר?

כן. לכל כלל יש יוצאים מהכלל. לפני שיוצאים למרוץ מומלץ להתייעץ עם עו"ד מומחה לדיני משפחה, כי לפעמים עדיף דווקא לאישה לפנות לרבני.

למשל – בבית הדין הרבני מוכרת עילת תביעה של מדור ספציפי. זה אומר שהאישה יכולה לקבל בבית הדין הרבני, כחלק מתביעת מזונות שלה [או תביעת שלום בית], צו מניעה שאוסר על הבעל למכור את דירת המגורים. לפי חוק המקרקעין, כאשר ישנה דירה הרשומה ע"ש הבעל והאישה, כל אחד מהם יכול לאלץ את השני למכור אותה. זה נקרא תביעה לפירוק שיתוף, ואין הגנות נגדה. זוכים בה כמעט על בטוח. אבל אם בית דין רבני נותן צו למדור ספציפי של האישה בדירה, אז בית המשפט לענייני משפחה לא יוכל להורות על פירוק השיתוף בה, קרי על מכירתה. יש נשים שחיות ככה עשרות שנים בדירה, ובעצם מחזיקות לבדן בנכס היקר ביותר של בני הזוג.

למידע נוסף אודות אודליה אלטמן

לכתבות נוספות מאת עו"ד אודליה אלטמן


 
אודות המחבר

עו"ד אודליה אלטמן הינה עורכת דין העוסקת בדיני משפחה, גירושין וירושה.

עורכת דין אודליה אלטמן מחזיקה ברישיון עריכת דין החל משנת 1990 ובעלת משרד עצמאי החל משנת 1992. משרדה נבחר לאחד מחמשת המשרדים הטובים בארץ בנושא גירושין ע"י האתר IWOMEN.

עורכת הדין אלטמן סיימה את לימודיה האקדמאיים כמצטיינת דיקאן, באוניברסיטת תל אביב, ועם סיום לימודיה החלה את התמחותה אצל עורך הדין יוסף בן מנשה ולאחר מכן אצל סגן הנשיא בדימוס השופט חיים פורת, בבית המשפט המחוזי בתל אביב.

לאורך כ-25 שנות פעילותה המשפטית, הרחיבה עו"ד אלטמן את יריעת עיסוקיה ופעלה במסגרת שורה של ארגונים, גופים, וועדות ועמותות ציבוריות.

בשנים האחרונות, משתתפת עו"ד אלטמן כאורחת קבועה בתוכניות הטלויזיה והרדיו השונות, בהן היא דנה בשלל סוגיות הקשורות לתחומים בהם היא עוסקת ועונה לשאלות הצופים העולים לשידור.

המאמר הודפס מאתר - אקדמיקס - ספריית המאמרים של ישראל - http://www.academics.co.il
http://www.academics.co.il/Articles/Article44122.aspx
בחזרה למאמר המקורי

הדפס את המאמר