נניח ואתם מתחילים לפתוח תכנית חיסכון בשביל חיסכון אישי, כדי לקנות רכב או לחסוך לחופשה. או אולי זו תכנית חיסכון לילדים, או חיסכון פנסיוני. מה שזה לא יהיה, אתם תהיו חייבים לקחת על עצמכם איזשהו סיכון. הכסף שאתם מניחים בצד בתור חיסכון, גם בתכניות החיסכון הבטוחות ביותר, הוא לעולם אינו בטוח במאת האחוזים, ותמיד קיים איזשהו סיכון שתאבדו אותו. אבל אתם לא חייבים לקחת על עצמכם את הסיכון הגבוה ביותר שאפשר, יש דרכים לצמצם את הסיכון, ועל הדרכים האלו נסביר כאן.
תחנות יציאה
הדרך המרכזית להקטין את הסיכון שבתכנית החיסכון, הא דרך מיקסום הנזילות. הנזילות היא למעשה היכולת שלכם לנייד את החיסכון ממקום למקום. במקרה של תחנות יציאה, הנזילות גדלה מכיוון שיש לכם יכולת גדולה יותר לפדות את החיסכון כאשר את מעוניינים בכך. זו דרך מרכזית בהקטנת הסיכון, מכיוון שאתם למעשה מסוגלים בקלות להימלט מתכנית החיסכון במידה ואתם מזהים שהיא עלולה להיות בסיכון, ללא כל צורך בהקרבת התשואה – אפילו שהקרבת התשואה היא בדרך כלל תנאי להקטנת הסיכון.
יש שתי דרכים למקסם את מספר תחנות היציאה שלכם: ראשית, בחרו מלכתחילה תכנית בה יש תחנות יציאה רבות. לדוגמה, פוליסות חיסכון מאפשרות לחוסך למשוך את כספו מהן ללא קנס בכל שלב שירצה. לעומת זאת, פיקדונות בנק בדרך כלל מטילים מגבלות של זמן על החוסכים, וקובעים נקודות יציאה רק לאחר שנים שלמות של חיסכון, או יציאה רק עם תשלום קנס לבנק. שנית, התמקחו. דרך מיקוח אתם מסוגלים לקבל תנאים מיטיבים יותר, שבדרך כלל כוללים נקודות יציאה רבות יותר.
שינוי מסלולים
שינוי מסלולי החיסכון זו הדרך השנייה להגדלת הנזילות ובכך לצמצום הסיכון. וזו נקודה חשוב במיוחד אם אתם חוסכים לאורך טווח ארוך, לדוגמה אם יש לכם תכנית חיסכון לילדים. ככל שתקופת החיסכון ארוכה יותר, כך ההימור שאתם לוקחים כשאר אתם בוחרים במסלול חיסכון מסוים הוא גדול יותר. גם כאן, אתם יכולים להתמקח, או פשוט לבחור מלכתחילה בקפידה רבה יותר את התכנית שלכם, כדי לקבל גמישות רבה יותר ולעבור מסלולים כשאתם מעוניינים בכך.
מחשבון חיסכון
שיטה פשוטה, אבל חשובה – דרך תכנון (לא רק תכנון מראש, אלא תכנון מתמיד, גם לאחר שהתחלתם כבר את החיסכון), תוכלו לוודא שהכסף שלכם נמצא היכן שאתם רוצים שיימצא, ומניב את התשואה הרצויה. מחשבון חיסכון יכול להראות לכם האם התשואה, לעומת הסיכון הקיים, מצדיקה את עצמה.