מה המטרה?
לרוב תכניות החיסכון הקטנות קיימת מטרה מוגדרת – לימודים, חתונה, רכישת דירה... חיסכון לילד הוא דווקא לא אחד מתכניות החיסכון הללו. במקום זאת, רוב ההורים מעדיפים לחסוך ללא מטרה מוגדרת, פשוט כדי שלילד יהיה סכום כסף ניכר עימו הוא יוכל להתחיל את חייו. יחד עם זאת, מומלץ לנסות, אם אפשר, להגדיר מטרה לחיסכון – לדוגמה, חיסכון להשכלה גבוהה הוא כנראה ההשקעה הטובה ביותר עבור ילדכם, שכן זה תפקידכם כהורים להעניק לילד את הכלים שהוא זקוק להם בשביל להתחיל להצליח בחיים.
מתי להתחיל לחסוך?
מומחים ממליצים להתחיל לחסוך מיד לאחר הלידה, או אפילו בשלב האולטרא-סאונד. וודאי לא צריך להסביר מדוע כדאי לחסוך כמה שיותר, ויותר מוקדם. יחד עם זאת, חשוב שלא להיכנס ללחץ, ולא לקפוץ על כל הצעה של כל איש מכירות שמציע לכם תכנית חיסכון. אל תתפתו בקלות, ותנסו להשוות בין תכניות ומסלולים שונים של חסיכון אישי. זכרו – זה לעולם לא מאוחר מדי בשביל להתחיל לחסוך, ולכן אין שום סיבה למהר ולהמר על תכנית חיסכון לילדים שאינכם מרוצים ממנה.
כמה ומאיפה לחסוך?
הכל, כמובן, תלוי בסכומים שאתם מפקידים לחיסכון. נהוג ומומלץ להפקיד כמה מאות שקלים מדי חודש, בהתאם למטרות שהגדרתם לעצמכם וליכולת החיסכון שלכם. קצבת הילדים שאתם מקבלים היא המקור של ישראלים רבים לחיסכון זה. יש הגיון רב בשימוש בקצבה זו בשביל חיסכון אישי לילדים שלכם, וגם אנחנו ממליצים עליה.
כיצד תמנעו מטעויות בסיסיות?
כמו בכל חיסכון, יכולים להיות גם סיכונים משמעותיים. אינפלציה היא הסיכון העיקרי לחיסכון, אבל לא רק – כאשר קיימים מסלולי חיסכון אלטרנטיביים שמציעים ריביות טובות יותר או תנאים נוחים יותר, זה יכול להיות רעיון טוב לעבור מסלול. וודאו מראש שאתם בכלל תורשו לעשות זאת עם הכסף שלכם, והתמקחו על הזכות לעבור תכניות בעת תקופת החיסכון ללא תשלום קנס או מס. בשביל האינפלציה, ניתן לחשב בעזרת מחשבון חיסכון את אפקט האינפלציה, ולוודא אם הריבית (והריבית דריבית) מכסות אותה. וודאו שהמסלול שבחרתם מאפשר נזילות בשביל להתמודד עם האינפלציה בזמן.
לתכנן לפי מספר הילדים
וכמובן, חשוב גם לזכור שאת תכנון החיסכון שלכם יש לתאם עם תכנון המשפחה שלכם. בשביל שלכל ילד יהיה חיסכון אישי זמין עבורו כאשר הוא עוזב את הבית, תכננו את מטרות, מקורות, וסכומי החיסכון עבור כל אחד ואחד מהם טרם נולדו.