חפש מאמרים:
שלום אורח
23.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מות ניזוק לאחר מתן פסק-דין מול עקרון סופיות הדיון

מאת: צבי לוטןנזיקין30/06/20111181 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

ככלל, עקרון סופיות הדיון אינו מאפשר הבאת ראיות בערכאת ערעור אלא במקרים נדירים וקיצוניים (1).

החריג למצב משפטי זה כיום הוא מות הניזוק לאחר מתן פסק-הדין בערכאה הראשונה ולפני מתן פסק-דין חלוט בערעור.

הדיון בעניין כזו החל עוד בשלהי שנות ה-60. בפרשת מחסני חמצן (2) סירב בית-המשפט העליון להרשות הבאת ראיה חדשה בערעור בהסתמכו על כלל סופיות הדיון (וגם על המשפט המקובל האנגלי אף שלפי סדרי הדין באנגליה הערעור מתברר על-ידי שמיעה מחדש).

גם מאוחר יותר - בשנת 1971 - לא הרשה בית-המשפט (פרשת עמיעז (3)). להביא ראיה בדבר מות ניזוק בעת הדיון בערעור. פסק-דין זה זכה לביקורת מלומדים (4) לפיה שורת הצדק מחייבת התרת הבאה ראיה כזו.

בפרשת טויטו (5) משנת 1993 נפסקה הלכה (מפי השופט אור), שתוקפה עומד עד היום, לפיה מות הניזוק מהווה חריג לכלל סופיות הדיון, בנימוק, שעובדת המוות מביאה ל''קיעקוע בסיס חישוב הפיצויים לניזוק''. נפסק, שיש להרשות ראיה בדבר מות הניזוק עד למתן פסק-דין בערעור. בפרשת הרץ (משנת 2002) (6) נפטר הניזוק זמן קצר אחרי חלוף המועד להגשת עתירה לדיון נוסף ובית-המשפט סירב להרשות הבאת ראיה כזאת והעדיף את עקרון סופיות הדיון. לא היה שינוי בעצם הלכת טויטו.

ניסיונות מאוחרים לשינוי הלכה זו (פסק-דין אטאס (7) וג'זמאווי (8)) לא הצליחו לגרום לשינוי ההלכה.

היום, לאחר חלוף כ- 20 שנה מאז נפסקה הלכת טויטו, הגיעה השעה לדעתנו לשקול אותה שנית. על רקע העומס הנורא המוטל על מערכת בתי-המשפט יש להציב זה מול זה את עקרון סופיות הדיון, הסדר והיציבות המשפטית בחברה, למול האינטרס להגיע לתוצאה אמיתית וצודקת על-ידי בית-המשפט כל עוד העניין מתברר בפניו.

טול מקרה של ניזוק, שנפטר מספר חודשים לאחר פסק-הדין, לעומת ניזוק, שהוגש נגדו ערעור והוא נפטר 4 שנים לאחר מכן בטרם ניתן פסק-דין בעניינו.

הטענה העיקרית נגד הלכת טויטו היא, שלמעשה שאלת תוחלת חייו של ניזוק מוכרעת כמעט תמיד בערכאה הראשונה על-ידי בית-המשפט לאחר שמיעת ראיות מומחים ואין שוני בקביעתו של בית-המשפט לגבי שאלה זו יותר מאשר לגבי קביעות עתידיות אחרות לגבי הניזוק, שחלקם, מטבע הדברים, לוטה בערפל בזמן מתן פסק-הדין. בעניין זה יש לציין את פרשת אבישר (9), בו סירב השופט אור להרשות הבאת ראיה נוספת בדבר פיטורי הניזוקה מעבודתה לאחר מתן פסק-דין בערכאה בדרגה הראשונה.

אין מנוס, לדעתנו, מאשר קבלת ההנחה המובנית, שקביעות בית-המשפט בערכאה הראשונה אינן סוף פסוק ומטבע הדברים הן עתידות להשתנות. מאידך יש לזכור, כי במקרים בהם קיימים בערכאה הראשונה קשיים בהערכת התרחשויות עתידות לגבי התנהלות חיי הניזוק או בתוחלת חייו עומד לרשות בית-המשפט כלי חשוב מאין כמוהו והוא פסיקת פיצוי עיתי. הן לגבי תאונות דרכים (ראה החוק (10) והתקנות (11) בעניין זה) והן בתחום נזקי הגוף בכלל (12). המסקנה היא, שמות ניזוק, מקום שתוחלת חייו הוערכה מראש על-ידי בית-משפט קמא, אינה שונה מכל קביעה אחרת לגבי התרחשויות עתידות.

השארת הלכת טויטו על כנה מעודדת ערעור אוטומטי של שני הצדדים (או למצער המבטחת) על כל פסק-דין של הדרגה הראשונה במחשבה (שלא לומר בתקווה), שמות הניזוק יקטין לאין שיעור את סכומי פיצויי הניזוק. לדעתנו ראוי, שבית-המשפט ישתמש לעיתים תכופות יותר בכלי זה במקרים הקיצוניים והקשים להכרעה ובהם יפסוק לנפגע פיצוי על דרך של תשלום עיתי.

דרך זו של תשלום הפיצויים לתובע נאמנה יותר למטרת הפיצויים, שהיא החזרת המצב לקדמותו, תביא לתוצאה הצודקת והתואמת ביותר למצב הניזוק בפועל ובד בבד תחסוך את הצורך בפנייה לערכאת ערעור ועריכת חישוב הפיצוי מחדש (שכן פסק-הדין נתון מראש במקרים מסוימים אלו לשינוי) ותשמור על היציבות המשפטית.

הפועל היוצא מכך גם יהיה, שהצדדים יימנעו מהגשת ערעורים מיותרים ותושג גם יעילות משפטית, שהיא הבעיה העיקרית עימה מתמודדת היום מערכת בתי המשפט בישראל.

                                                                                                     צבי לוטן, עורך-דין

(1) תקנה 457 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמד – 1984.

(2) עא 125-68 מחסני החמצן בעמ – עזבון המנוח ברנשטיין, פד כב (2), 914.

(3) עא 515-70 משה עמיעז ואח' – עזבון המנוח דוד מוזס, פד כה (2),17.

(4) פסיקת פיצויים לאחר שינוי נסיבות, א. ידין, הפרקליט, כז, חוברת ג, עמודים 306-307.

(5) עא 597-89 טויטו ואח' – כמאל ואח', פד מז (1), 874.

(6) בשא 3401-02 הרץ ואח' – עזבון המנוח מרדכי מנטל זל, החלטה מיום 29.5.02 (פורסם במאגרי מידע נבו).

(7) עא 5220-90 אטאס – שלום, פסק-דין מיום 19.6.94 (פורסם בנבו).

(8) עא 5856-05 ג'זמאווי – כלל חברה לביטוח בעמ, פסק-דין מיום 12.6.08 (פורסם בנבו).

(9) עא 724-90 אבישר – פייזקום (ישראל) בעמ, פסק-דין מיום 6.4.94 (פורסם במאגרי מידע נבו).

(10) חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשלה – 1975.

(11) תקנות פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (תשלומים עיתיים), תשלח- 1978.

(12) עא 2300-92 רחמים – בית-חולים העמק ואח', פסק-דין מיום 23.5.95 (פורסם במאגרי מידע נבו).

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

צבי לוטן, עורך-דין

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת צבי לוטן

מאת: צבי לוטןחוק ומשפט - כללי08/08/11841 צפיות
במאמר זה נדון בשאלה האם לא הגיעה השעה לשינוי הגדרת התלויים בפקודת הנזיקין והרחבתה כך שכל הקרובים שהיו תלויים במנוח בפועל טרם מותו יפוצו עקב המוות.

מאמרים נוספים בנושא נזיקין

מאת: עידן שלומןנזיקין29/04/192511 צפיות
אחד החוקים הכי משמעותיים לטובת הצרכן הישראלי הוא חוק שירותי תעופה שחוקק חבר הכנסת אחמד טיבי לפני מספר שנים. חוק זה הוא ללא ספק בשורה מרעננת במסגרת חוקי הגנת הצרכן בישראל ונוגע הן לטיסות מישראל לחוץ לארץ, טסים פנים ארציות בישראל וטיסות ממדינה זרה לישראל, בין אם מדובר בטיסה ישירה או כזאת הכוללת חניית ביניים.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192627 צפיות
אחד התחומים הפעילים ביותר בעולם המשפט הישראלי הוא זה של תביעות נזיקין ותאונות דרכים. הסיבה לכך די פשוטה, והיא כיוון שכולנו עלולים להיקלע לסיטואציה בה אנו נפגעים במזיד או בשוגג ויש מי שניתן לתבוע על מנת שייתן על כך את הדין.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192603 צפיות
שכירים רבים תופסים במחשבתם שהם רשאים לתבוע מקרה של תאונת עבודה או פגיעה מהעבודה רק כאשר מתרחש אירוע נקודתי ספציפי שברור (לפחות עבורם) שהוא זה שגרם להם לנזק גופני. לא כך הדבר וכדאי שתכירו מושג "חדש" יחסית בתביעות של תאונות עבודה – מיקרוטראומה.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192717 צפיות
ההגנה על זכויות העובדים מתרחבת כל הזמן ככל שאנו למדים יותר ויותר על גורמים הפוגעים בעובדים במהלך עבודתם. חלק מפגיעות אלו נחשבות בתור מחלת מקצוע על ידי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית של משרד הכלכלה, ולעובד שנפגע באופן זה יש זכויות תביעה מול ביטוח לאומי.

מאת: עידן שלומןנזיקין18/02/192456 צפיות
אמצעי המדיה הרבים שזמינים לכל אחד ואחת מאיתנו הביאו בשנים האחרונות לעלייה משמעותית באלימות שעולה בטקסטים רבים שנכתבים בערוצי התקשורת השונים. חלק מאותם תכנים, בין אם במסגרת כתבה, מאמר, פוסט או מסרון הם בבחינת לשון הרע והוצאת דיבה מבחינה חוקית ונכנסים תחת הגדרות חוק לשון הרע במדינת ישראל.

מאת: עידן שלומןנזיקין19/01/193243 צפיות
מגיע לכם פיצוי! כך קובע חוק טיבי שעבר בכנסת לפני מספר שנים, ונועד לתת מענה לציבור הצרכנים שנפגע על ידי חברות תעופה שונות בין אם במקרים של עיכוב בטיסה או ביטול טיסה.

מאת: עידן שלומןנזיקין24/12/182329 צפיות
ביטוח סיעוד הוא אחד הביטוחים החשובים ביותר לכל אחת ואחת במדינה. בין אם רוכשים זאת באמצעות קופת החולים או במסגרת ביטוח פרטי, הרי שביטוח סיעודי אמור לכסות אותנו (ובעיקר את בני ביתנו) במקרה ונקלע למצב סיעודי.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica