חפש מאמרים:
שלום אורח
23.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

האם טיפול קוגניטיבי מועיל בטיפול במצבי דיכאון?

מאת: עודד רוזנברגרפואה25/07/20101071 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

האם טיפול קוגניטיבי מועיל בטיפול במצבי דיכאון?

במאמר זה אנסה לבדוק את העדויות המחקריות ליעילותו של טיפול קוגניטיבי במצבי דיכאון,אך תחילה מספר מילים לגבי הטיפול הקוגניטיבי. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי כפי שהוא מוכר היום החל להתפתח בשנות ה-50 על ידי אלברט אליס ובשנות ה-60 על ידי אהרון בק.מאז נבדקה שיטת טיפול זו באלפי אנשים בעיקר להפרעות דיכאון וחרדה. מטרתו של מאמר זה אינה תאור או הצגת השיטה הטיפולית , אולם על מנת לתת מושג מהו הטיפול הקוגניטיבי ניתן לומר כי הוא עוסק בשינוי דרכי החשיבה מדרכי חשיבה המובילות לחרדה או דיכאון לדרכי חשיבה בריאות.דוגמא לכך יכולה להיות : משה עבר ליד חברו הטוב ברחוב אולם האחרון לא אמר למשה שלום.כתוצאה מכך מצב רוחו של משה ירד. אילו שיטת טיפול זו היתה מוכרת למשה,היה שואל את עצמו מדוע נפגע.הוא היה מבחין כי נפגע היות וחברו לא אמר לו שלום וכי יתכן שלא אמר לו שלום משום שהוא כועס עליו בענין כלשהו.אז היה מחפש משה הסברים אלטרנטיביים להתנהגות של חברו הטוב ,אשר אחד מהם יכול להיות " יתכן כי חברי לא אמר לי שלום היות והיה טרוד בבעיותיו ולא מכיוון שהוא כועס עלי".כתוצאה מהסבר אלטרנטיבי זה אמור מצב רוחושל משה להשתפר. באופן זה שינוי המחשבה מוליך לשינוי בהרגשה. ישנן מגוון טכניקות נוספות ושיטה זו נלמדת בסדרה של פגישות הכוללות תרגילים המיועדים להעלאת המודעות לאופן החשיבה הלקוי ולדרכי תיקונו.

בשנת 2000 הוציאה האגודה האמריקנית (APA) הפסיכיאטרית הנחיות לטיפול בדיכאון מג'ורי -

Practice guideline for the Treatment of patients with Major depressive disorder

בהן נאמר כי השילוב של טיפול תרופתי עם טיפולים פסיכותרפוייתיים שבהם ניכלל גם הטיפול קוגניטיבי הינו יעיל יותר משיטת טיפול אחת.

בשנת 1998 פירסם החוקר Fava מאמר בעיתון הפסיכיאטריה היוקרתי

Archives of General Psychiatry מחקר שכלל 40 חולים שסבלו מדיכאון מג'ורי חוזר ונישנה. הטיפול התרופתי הופסק בהדרגה והחולים נחלקו לשתי קבוצות,קבוצה אחת קיבלה טיפול רפואי סטנדרטי ואילו השניה טיפול קוגניטיבי התנהגותי.מסקנתו היתה כי לנדבקים בקבוצה שעברה טיפול קוגניטיבי היו סימפטומים קלים יותר של דיכאון לאחר 20 שבועות בהם נערך המחקר ושיעורי חזרת הדיכאון היתה נמוכה פי 3 בקבוצה זו מאשר בקבוצה שקיבלה טיפול סטנדרטי.Favaוחבריו הסיקו ממחקרם כי טיפול תרופתי אינו האמצעי היחיד למניעת הישנותו של דיכאון מג'ורי. בשנת 2001 הישווה החוקר Thompson טיפול בתרופה אנטי-דיכאונית , טיפול בתרופה זו בשילוב עם טיפול קוגניטיבי וטיפול קוגניטיבי ללא תרופות בקבוצה של 102 חולים גריאטרים שלקו בהפרעת דיכאון מג'ורי.מסקנתו היתה כי הטיפול המשולב (תרופה אנטי-דיכאונית עם טיפול קוגניטיבי ) היה היעיל מבין שלושת הטיפולים. בשנת 2004 החוקר March בדק 439 ילדים בגילאי 12-17 אשר חולקו ל-3 קבוצות : קבוצה אחת טופלה בתרופה נוגדת דיכאון,קבוצה שניה בטיפול קוגניטיבי ,קבוצה שלישית בשילוב של שני הטיפולים הללו וקבוצה רביעית קיבלה פלצבו (תרופת דמי).התוצאה הטובה ביותר הושגה בקבוצה שטופלה בשילוב של תרופה נוגדת דיכאון וטיפול קוגניטיבי. בשנת 2007 פירסם החוקר Klein מאמר מטאנליטי (מחקר המנתח באמצעות שיטות סטטיסטיות קבוצה של מחקרים רבים) שכלל 11 מחקרים בהם נבדק טיפול קוגניטיבי התנהגותי במתבגרים אשר סבלו מהפרעה דיכאונית מג'ורית (דיכאון בדרגתו הקשה ביותר).ניתוח סטטיסטי של הממצאים הוביל למסקנה כי הטיפול יעיל.

אם כן,ישנן עדויות התומכות בכך שהטיפול המוצלח ביותר הינו שילוב של טיפול קוגניטיבי עם טיפול תרופתי.הטיפול הקוגניטיבי אינו מיועד להחליף את הטיפול התרופתי בעיקר משום שבמצבי דיכאון קשים החולה אינו מסוגל ללמוד או לבצע תירגול קוגניטיבי ועל כן השלב הראשון הינו להביאו באמצעות התרופות למצב שיוכל לעשות כן. חשיבותו העיקרית של הטיפול הקוגניטיבי הינה במניעת חזרתו של הדיכאון.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד'ר עודד רוזנברג

רופא מתמחה בפסיכיאטריה,חוקר בתחום הגרייה המגנטית לבעיות פסיכיאטריות

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עודד רוזנברג

מאמרים נוספים בנושא רפואה

מאת: דוד כהןרפואה23/09/201612 צפיות
בימינו, כשהבריאות עולה לראש סדרי העדיפויות, חשוב לדעת לבחור רופא מומחה לרפואת אוזן גרון, כדי למנוע בעיות עתידיות, כדי לטפל בבעיות קיימות וכדי לשלול מחלות.

מאת: קרוסלה הריון ולידהרפואה24/04/192489 צפיות
לא אחת שולח הרופא את המטופל לבצע CT של מערות האף כדי לאתר בעיה זו או אחרת. עיבוי ברירית הסינוסים - ממצא שכיח ב-CT של מערות הפנים. העיבוי מתרחש בדרך כלל כתוצאה ממצב דלקתי בסינוסים. הסינוסים הם למעשה חללי עצמות הפנים המלאים באוויר. בדופן החללים האלה מצויה רקמה עדינה – הרירית. הרירית היא זו שמייצרת את הליחה בעת הצטננות, אך במצב דלקתי יכול להיווצר מצב של עיבוי ברירית.

מאת: קרוסלה הריון ולידהרפואה19/03/193949 צפיות
מה הגורמים והתסמינים של סינוסיטיס אצל ילדים? וכיצד מטפלים?

מאת: דוד כהןרפואה30/01/192149 צפיות
סינוסיטיס היא מחלה זיהומית שיכולה להיות כרונית ולעיתים יש נטייה גנטית לחלות במחלה. הגורמים למחלה הם בעיקר הצטננות וגודש באף ובמערות הפנים (לחי, עיניים ועוד), כשיש כאבים שלא חולפים באזור הפנים חשוב להבדק ע"י רופא על מנת למנוע סיבוכים

מאת: ילדונתרפואה15/08/182599 צפיות
ניסויים בבעלי חיים אינם רק נושא מדעי אלא גם טעונים רגשית. למצדדים בניסויים בבעלי חיים וגם למתנגדים יש טיעונים צודקים, מוכחים וכבדי משקל. להלן ננסה להבין ולו במעט את מורכבות נושא הניסויים בבעלי חיים.

מאת: יצחק בכררפואה18/06/181583 צפיות
לחץ בעבודה ובריאות לקויה הם עניין שכיח. מחקרים רבים הוכיחו את הקשר הזה שבין לחץ נפשי לבין בריאות לקויה. המחקר הנוכחי מצא שלחץ נפשי גבוה גורם גם לאובדן ימי עבודה על רקע של בעיות נפשיות וכמובן להפסדים כלכליים. העובד הוא הנכס הכי חשוב של המעביד. עובד מרוצה הוא עובד יצרני. עובד מדוכא הוא עובד שלא ניתן למצות את יכולתיו. התפיסה הזאת מתבססת על מגוון רחב של מחקרים כולל המחקר הנוכחי שעסק בתחום הארגונומיה וההשפעה שיש למצבו הנפשי של העובד על היכולות שלו.

מאת: אלעד סאעת רפואה29/03/181488 צפיות
פריצת דיסק, חוויה זה בבטוח לא... פריצת דיסק... רק מלשמוע את צירוף המילים הזה נעשה כאב מדומה בגוף. ללא ספק פריצת דיסק היא בעיה בריאותית המעיקה על הסובלים ממנה ומשנה את איכות חייהם שלא לטובה כמובן. עם זאת עולמנו המפותח לא נותן לנו להישאר עם הכאב יותר מדי זמן ומצא לנו אפשרות מצוינת להעלים את הכאב.. קראו את המאמר הבא והכירו את הדרך.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica