גירושין, לפחות במובן החוקי הקיים כיום, הם עניין שלו שותפים גבר ואישה. כל עוד אין בסיס חוקי לנישואין בישראל בין בני זוג מאותו המין (או בנות זוג מאותו המין – קשה עם השפה העברית) הרי שלכול תהליך גירושין שותפים בני זוג ממינים שונים. אי-אפשר לדבר על גירושין מבלי להתעכב לרגע ולחשוב על ההבדלים בין המינים. אין הכוונה לדיון בנוסח נשים מיקום מקביל וגברים ממימד אחר; הכוונה לבחינה של המטען הסמלי, התרבותי והחוקי של גירושין בכול הקשור להבדלים בין המינים. כל מה שיאמר בהמשך איננו בגדר קביעות מדעיות אלא רק כמה מחשבות ראשוניות בענייני גירושין, גברים ונשים.
נדמה שמי שעבר תהליך של גירושין בחברה שלנו נתפס בצורה מעט שונה אם הוא גבר או אישה. אישה שעברה גירושין נתפסת כסחורה פחות נחשקת מאשר גבר שעבר גירושין. לא מדובר רק בחברה הדתית שבה יש העדפה להתחתן עם רווקות ולא עם גרושות. גם בחברה החילונית גבר אחרי גירושין נתפס כגבר בעל ניסיון וכמי שכבר החליט לפחות פעם אחת על התחייבות – ולכן גבר שמסוגל להתחייב. אישה אחרי גירושין היא כבר משהו פחות נחשק ממי שעדיין לא התחתנה. נדמה שההחלטה על גירושין דובקת יותר בנשים מאשר בגברים.
גם בכול הקשור לתהליכי גירושין, גם בימינו לנשים יש מעט נחיתות ביחס לגברים – גם אם גברים רבים טוענים את ההיפך. כיוון שבתי דין רבניים מעורבים בהליכי גירושין – גם אם לא תמיד – ישנה נחיתות לאישה שניצבת בפני בית דין של גברים בלבד. עורך דין גירושין יכול כמובן לתת סיוע רב לאישה שצריכה להתמודד עם ההליכים השונים שקשורים לכל התהליך הזה של גירושין, אבל אין עורך דין גירושין שיכול לשנות את העובדה שמדובר בבית דין שבו יושבים רק גברים ושאליו מתקבלים רק גברים. עד כמה ניתן לדבר על שוויון בכול הקשור להליכי גירושין בין גבר ואישה, אם בית הדין שצריך לפסוק בנושא הוא מועדון אקסקלוסיבי שרק גברים יכולים להתקבל אליו? נדמה שבבסיס עצמו של ההליך של גירושין מובנה חוסר השוויון בין גברים ונשים.
הסתייעות בשירותיו של עורך דין גירושין מוצלח יכולה לסייע בצמצום הפער וחוסר השוויון אבל צריך לזכור ששני הצדדים שוכרים את שירותיו של עורך דין גירושין. האם העובדה שהבעל הוא לרוב בעל ההכנסה המשמעותית יכולה להשפיע על הבחירה בשירותיו של עורך דין גירושין? האם האישה יכולה להרשות לעצמה לשכור את שירותיו של עורך דין גירושין מוצלח אם יש לה פחות גישה להכנסה קבועה ומשמעותית? אם גברים משתכרים בממוצע יותר מנשים, האם זה אומר שבמקרה של גירושין הם יכולים להרשות לעצמם לשכור את שירותיו של עורך דין גירושין יקר יותר וממילא גם טוב יותר ובעל אמצעים גדולים יותר? אין ספק שזו שאלה שיש לבדוק לעומק כדי לגלות אם יש השפעה לפער ההשתכרות על יחסי הכוחות של המתגרשים בהליכי גירושין.
אלה הם רק מספר מחשבות שצצות כאשר חושבים על גירושין. כשנזכרים בהיסטוריה של המוסד הזה שנקרא גירושין במהלך השנים – גם בתרבות היהודית וגם בתרבויות אחרות, אפשר להמשיך ולתהות האם כבר הגענו אל המנוחה ואל הנחלה.
מוגש בחסות שרונה בן זאב עו"ד לענייני משפחה